Sute de organizatii din Romania si din strainatate solicita decontarea avortului la cerere

16/11/2022
Sute de organizatii din Romania si din strainatate solicita decontarea avortului la cerere

Sute de organizatii din Romania si din strainatate solicita decontarea avortului la cerere

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-organizatii-din-romania-si-din-strainatate-solicita-decontarea-avortului-la-cerere/

Peste 250 de organizatii ale societatii civile din Romania si internationale cer ministrului Sanatatii si CNAS decontarea procedurii de avort la cerere: Asigurati accesul gratuit la servicii medicale sigure si protejati femeile.

Asociatia Moaselor Independente si Centrul FILIA, impreuna cu Coalitia pentru Egalitate de Gen si Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor (VIF), alaturi de alte 223 de organizatii ale societatii civile din Romania si internationale, solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, si presedintei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adela Cojan, decontarea din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) a procedurii de avort la cerere.

“Organizatiile care lupta pentru drepturile sexuale si reproductive in Romania arata ca “accesul la avort a devenit din ce in ce mai dificil in Romania in ultimii ani, ceea ce nu face decat sa creasca numarul de avorturi in conditii de risc, iar masura decontarii acestei proceduri va asigura femeilor acces universal si sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilitatile si identitatile lor. Totodata, astfel va putea fi realizata monitorizarea numarului de proceduri efectuate in institutiile medicale aflate in contract cu CNAS, lucru care va ajuta la identificarea institutiilor, localitatilor si judetelor in care acest serviciu medical esential nu este furnizat.”, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiilor semnatare.

Potrivit orgnizatiilor semnatare ale scrisorii deschise, “controlul asupra propriului corp reprezinta fundamentul unei democratii”, iar aceasta masura va preveni suferinta si moartea femeilor care nu pot avea acces la serviciile de avort din cauza restrictiilor privind furnizarea acestui serviciu medical.

Avortul in conditii nesigure este cauza principala – dar care ar putea fi prevenita – a mortalitatii si morbiditatii materne. In ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica (INSP), peste 300 de femei au facut avort in conditii nesigure.

“Motivul pentru aceasta crestere a avorturilor nesigure este ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multe spitale nu mai ofera pacientilor posibilitatea de a face avort, invocand motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii si a medicilor de a refuza sau criza COVID-19. In clinici si cabinete private, pretul unui avort ajunge pana la 4.500 de lei. Uneori, femeile, in special cele vulnerabile, nu au acces la avort, fie pentru ca locuiesc intr-un judet in care avortul la cerere nu este disponibil, fie pentru ca nu isi permit sa plateasca acest serviciu medical in sistemul privat. In spitalele publice, pretul unui avort la cerere poate ajunge pana la 1.000 de lei, iar pastilele pentru avortul medicamentos costa pana la 600 de lei, in conditiile in care salariul minim net in Romania este de 1.524 de lei. Aceste costuri reprezinta o bariera majora in calea accesului la serviciile de avort la cerere.”, se precizeaza in scrisoarea deschisa adresata ministrului Sanatatii si CNAS.

Tot in scrisoare mai scrie ca decontarea procedurii de avort la cerere ar aduce si Romania in randul statelor europene in care avortul este deja acoperit de asigurarea de sanatate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie.

“Organizatiile anti-avort au devenit din ce in ce mai proeminente in arena publica in ultimii ani. Femeile care apeleaza la serviciile oferite de organizatiile anti-avort si de centrele de criza pentru sarcina sunt adesea expuse la o retorica traumatizanta bazata pe informatii false din punct de vedere medical.”, potrivit scrisorii adresate autoritatilor.

Scrisoarea poate fi citita integral AICI.

Etichete: avort, decontare procedura de avort, avort la cerere,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: