Comisia Europeana a facut recomandari privind screeningul mai multor boli

21/09/2022
Comisia Europeana a facut recomandari privind screeningul mai multor boli

Comisia Europeana a facut recomandari privind screeningul mai multor boli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisia-europeana-a-facut-recomandari-privind-screeningul-mai-multor-boli/

Comisia Europeana a recomandat extinderea screeningului pentru depistarea mai multor afectiuni.
Este vorba de extinderea publicului tinta pentru depistarea cancerului in UE, in special scaderea la 45 de ani a varstei la care femeile sunt eligibile pentru un screening organizat al cancerului de san, potrivit AFP.

“Trebuie sa depistam mai mult si mai bine. Propunem sa extindem depistarea cancerului de san (care, conform recomandarilor europene actuale, vizeaza femeile cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani) la femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 74 de ani”, a declarat comisarul UE, Stella Kyriakides, conform Agerpres.

De asemenea, Comisia recomanda ca testul HPV (infectie cu papilomavirus uman) sa fie propus femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 65 de ani la fiecare cinci ani, mai degraba decat examenul citologic (“testul Papanicolau”).

Pentru depistarea cancerului colorectal, sunt recomandate teste imunochimice din fecale la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani pentru a determina necesitatea unei monitorizari prin endoscopie.

Totodata, CE propune si introducerea screening-ului pentru cancerul pulmonar, cancerul de prostata si, in anumite conditii, cancerul de stomac.

In cazul cancerului pulmonar, se preconizeaza un screening pentru fumatorii si fostii fumatori cu varsta cuprinsa intre 50 si 75 de ani. In cazul cancerului de prostata, se propune introducerea unui test (antigen specific de prostata) pentru barbatii cu varsta de pana la 70 de ani, cu un RMN suplimentar ca test de urmarire.

Potrivit surselor citate, responsabilul european mai recomanda si screening-ul pentru cancerul de stomac in tari sau regiuni in care incidenta si rata mortalitatii acestui cancer sunt ridicate.

Comisarul Stella Kyriakides si-a exprimat speranta ca aceste recomandari vor fi aprobate de catre Consiliu, pana in luna decembrie a acestui an.

Etichete: screening cancer de san, screening HPV, screening depistare cancer, stella kyriakides

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: