Peste 70% dintre persoanele testate in mediul rural sunt obeze sau supraponderale

14/09/2022
Peste 70% dintre persoanele testate in mediul rural sunt obeze sau supraponderale

Peste 70% dintre persoanele testate in mediul rural sunt obeze sau supraponderale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-70-dintre-persoanele-testate-in-mediul-rural-sunt-obeze-sau-supraponderale/

Statistica ingrijoratoare in ruralul romanesc: peste 70% dintre persoanele testate sunt obeze sau supraponderale, precizeaza Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) la finalul unei campanii de testare gratuita a populatiei din sapte judete.

Caravana „Sanatatea vine la tine”, proiect al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, cu focus pe boli cardiovasculare si diabet, a testat in perioada mai-iulie a acestui an 1229 de persoane din mediul rural.
Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicata, colesterol (toate acestea atat la fata locului, cat si in laborator), analize de sange (hemograma, profil lipidic, feritina), EKG, testul Michigan pentru complicatiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

Potrivit APCR, echipa de medici, asistente medicale, studenti la Medicina, elevi ai scolilor post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigatii, ci si educatie medicala despre bolile cardiovasculare si despre controlul diabetului, au distribuit brosuri educative, au dat sfaturi despre nutritie si schimbarea stilului de viata si au incurajat persoanele prezente sa discute cu medicii de familie despre problemele de sanatate descoperite.

Rezultalele caravanei:

• 1229 persoane au venit la testari (75% femei, 25% barbati).
• Dintre cei care au venit, 75% aveau peste 50 de ani.
• Aproape jumatate dintre persoanele prezente sunt obeze (45,4% mai precis. 26,3% au obezitate de gradul I, 12% obezitate de gradul II si 7,1 % obezitate de gradul III) si inca o treime sunt supraponderale (31,5%).
• Doar 12.6% dintre cei cu un indice de masa corporala mai mare de 30, au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.
• La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societatile profesionale internationale de cardiologie), a reiesit ca 45% dintre pacienti au risc crescut (25%) si foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare in urmatorii 10 ani.
• 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburari de ritm cardiac, 95 aveau afectiuni ischemice si 9 aveau modificari ale dimensiunilor cavitatilor cardiace.
• Aproape jumatate dintre pacienti (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre acestia, doar 28% fusesera diagnosticati cu hipercolesterolemie.
• 77% dintre pacienti aveau valori crescute ale LDL colesterolului, care este principalul factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare.
• Peste 50% din populatia testata sufera de dislipidemie (valori crescute ale grasimilor in sange, mai precis colesterolul si trigliceridele).
• Mai mult de doua persoane din trei (69%) au glicemii de prediabet si diabet (valori de peste 100).
• 55 persoane au aflat in aceasta caravana ca sunt bolnave de diabet si 11 dintre ele aveau glicata peste 9.
• Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau in timpul caravanei), 44% au risc mediu si mare de neropatie diabetica, dupa cum a rezultat in urma efectuarii testului Michigan.

• Aproximativ 60% dintre cei testati au prezentat modificari ale hemogramei, dintre care 12% au diverse grade de anemie care se asociaza si cu deficit de fier.
• 25% din populatia testata are deficit de fier.
• 10% din oameni fusesera diagnosticati cu anemie in ultimii doi ani.

“Pacientii cu probleme cardiace nu sunt reprezentati de ani de zile de nicio asociatie, nu le apara nimeni drepturile. Asa ca am decis ca noi, Alianta Pacientilor Cronici din Romania, sa sprijinim infiintarea Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Cardiovasculare Pro Cardio, ca si acesti pacienti sa fie reprezentati la nivel national, precum toate celelalte patologii reprezentative. Presedinta acestei nou infiintate asociatii este Adina Rusu, pacienta cu probleme cardiace si cancer. Am toata increderea ca experienta ei in navigarea de pacienti va fi de mare folos viitorilor membri ai asociatiei.” a precizat Cezar Irimia, presedintele APCR.

Etichete: alianta pacientilor cronici, APCR, caravana sanatatea vine la tine, testare gratuita persoane mediul rural

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: