Sanitas: Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa finanteze voucherele de vacanta

19/08/2022
Sanitas: Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa finanteze voucherele de vacanta

Sanitas: Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa finanteze voucherele de vacanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanitas-ministerul-sanatatii-nu-mai-vrea-sa-finanteze-voucherele-de-vacanta/

Federatia Sanitas precizeaza, vineri, intr-un comunicat de presa, ca ‘in goana disperata dupa bani, Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa finanteze voucherele de vacanta‘.

Potrivit sursei citate, un proiect de O.U.G. al Ministerului Sanatatii taie finantarea pentru acordarea voucherelor de vacanta in cazul mai multor categorii de personal: angajatii care efectueaza garzi in UPU/CPU in baza unui contract de munca cu tip partial; rezidentii; personalul UPU care participa la interventii SMURD; cabinete de medicina sportiva, cabinete de medicina legala, de planning familial, TBC, LSM, UPU, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, personalul care desfasoara activitate de cercetare stiintifica.

“In opinia ministerului, se pare ca acesti angajati nu au nevoie de odihna, deci nu mai este necesar sa primeasca acele vouchere de vacanta care sustin recuperarea capacitatii de munca dupa activitatea depusa pe parcursul unui an!  Si aceasta in conditiile in care legea actuala spune clar: “institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, acorda anual vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat” (art.1 alin. 2 din OUG 8/2009). La fel si Legea sanatatii (Legea 95/2006) care mentioneaza la fel de limpede ca ministerul trebuie sa finanteze acordarea voucherelor de vacanta pentru aceste categorii de salariati. Ministerul Sanatatii nu este la prima “abatere”, se pare ca a pus ochii de mai mult timp pe voucherele de vacanta ale anumitor categorii de angajati din sistem, iar Federatia SANITAS a fost nevoita sa faca mai multe demersuri pentru a impiedica discriminarea lor.”, precizeaza SANITAS in comunicatul citat.

In mai 2022, Sanitas semnala ministerului ca angajatii care lucreaza in UPU/CPU nu primesc vouchere de vacanta pentru ca autoritatea centrala si conducerile spitalelor nu se inteleg cu privire la cine este obligat prin lege sa asigure finantarea.

Organizatia sindicala mai precizeaza ca, pe parcursul unor intalniri din ultimele luni cu ministrul Sanatatii si cu secretarul de stat pe probleme de dialog social, a adus toate argumentele legale pentru a arata ca ministerul, in calitate de ordonator principal de credite, trebuie sa puna la dispozitie fondurile necesare acordarii voucherelor. La momentul acela, spune SANITAS, autoritatile au inteles logica juridica a argumentarii noastre si au promis ca vor rezolva situatia.

“Constatam acum ca rezultatul este contrar. “Logica” interesului financiar bate legea! Domnule ministru, retineti ca la sedinta Comisiei de dialog social SANITAS nu va vota modificarea Legii sanatatii in sensul propus de acest proiect. Va solicitam o modificare a legislatiei care sa permita tuturor angajatilor din sistemul sanitar, fara discriminare, sa beneficieze de vouchere de vacanta finantate de la bugetul de stat, la fel ca oricare alta categorie de salariati platiti din fonduri publice!”, mai precizarea Sanitas.

Etichete: vouchere de vacanta, vouchere de vacanta ministerul sanatatii, vouchere de vacanta personal sanitar, federatia sanitas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: