Interventie chirurgicala in premiera, la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava

11/08/2022
Interventie chirurgicala in premiera, la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava

Interventie chirurgicala in premiera, la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interventie-chirurgicala-in-premiera-la-spitalul-judetean-de-urgenta-suceava/

Interventie chirurgicala in premiera, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava. Medicii de aici au realizat excizia unui carcinom scuamocelular de buza si a ganglionilor santinela din regiunea submandibulara.

Potrivit reprezentantilor unitatii medicale, pacientul, un barbat in varsta de 53 de ani, a dezvoltat o formatiune tumorala agresiva la nivelul buzei inferioare, care a fost in prima faza excizata in urma cu o luna.

Interventie chirurgicala s-a realizat in baza aportului adus de tehnica ganglionului santinela- marcat radioactiv.

“In principiu, tehnica presupune localizarea cu exactitate a primului/primilor ganglioni care sunt in legatura cu tumora si realizarea unei excizii tintita doar a acestora, examinarea anatomo-patologica fiind cea care va decide extinderea limfadenectomiei intr-un timp ulterior, in cazul unei confirmari tumorale a acestui prim ganglion- denumit ganglion santinela sau renuntarea la efectuarea acestei interventii in cazul infirmarii infiltrarii tumorale a acestuia. Intra operator- cu ajutorul unui detector de radiatii gamma- se verifica/confirma ganglionul care va fi scos pentru examinarea anatomo-patologica. “, informeaza Laborator Medicina Nucleara- Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.

Potrivit sursei citate, tehnica marcarii radioizotopice este o tehnica inclusa in protocoale internationale de evaluare pre si post chirurgicala in cancerul de san, cancerul cutanat (inclusiv melanomul malign), cancerul de col uterin sau cancerele genitale.

“Un plus major il aduce confirmarea localizarii foarte exacte (3 D) cu ajutorul imagisticii hibride SPECT/CT- disponibila dupa cum stiti, in cadrul SJU- Suceava. Pacient de 53 ani carcinom scuamos de buza inferioara, prima interventie cu una din marginile de rezectie care nu erau in limite oncologice (T1 Nx), s-a luat decizia de interventie suplimentara in limite oncologice si evaluarea ganglionului santinela. “, mai informeaza laboratorul.

Etichete: carcinom scuamocelular de buza, tehnica ganglionului santinela, spitalul judetean de urgenta suceava

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: