“Kilometrajul UV”, campanie de preventie a afectiunilor cutanate cu potential precanceros

13/05/2022
“Kilometrajul UV”, campanie de preventie a afectiunilor cutanate cu potential precanceros

“Kilometrajul UV”, campanie de preventie a afectiunilor cutanate cu potential precanceros

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/kilometrajul-uv-campanie-de-preventie-a-afectiunilor-cutanate-cu-potential-precanceros/

8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros. Societatea Romana de Dermatologie continua seria campaniilor de preventie Euromelanoma, proiect demarat in Romania in urma cu 8 ani, perioada in care peste 15.000 de romani au beneficiat de consultatii dermatologice gratuite, iar alte cateva zeci de mii de persoane au fost informate in detaliu asupra riscurilor la care isi pot expune pielea, dar si cum se poate preveni aparitia unei afectiuni cutanate.

Denumita generic “Kilometrajul UV”, campania de preventie de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de catre grupul international Euromelanoma, studiu care releva faptul ca 8% din populatie sufera de o afectiune cutanata cu potential precanceros.

Aceasta ampla analiza stiintifica a fost realizata in urma unui screening in masa al populatiei , iar in urma examinarii clinice a unui numar de 394.681 de persoane a rezultat o prevalenta de 8,2% a keratozei actinice (o afectiune precanceroasa a pielii care, daca este lasata netratata, se poate transforma in carcinom scuamocelular).

“Avand ca scop principal determinarea prevalentei keratozei actinice in randul populatiei europene, studiul Euromelanoma, realizat in perioada 2009-2018, a aratat ca intre 4,4% si 13,5% (prevalenta totala de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de tari participante au fost diagnosticate cu keratoza actinica, varsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot sa apara fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau intr-o combinatie de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspra.”, scrie intr-un comunicat al Societatii Romane de Dermatologie.

De asemenea, potrivit susrei citate, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi si independenti pentru dezvoltarea keratozei actinice in Europa: sexul masculin, varsta, pielea deschisa la culoare, arsuri solare in copilarie/adolescenta, lipsa aplicarii de protectie solara, petrecerea mai mult de un an intr-o tara mai insorita, vacante insorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezenta leziunilor de dauna solara si a leziunilor cutanate suspecte.

“Nevii displazici sunt alunite care au o forma mai mare si neregulata decat o alunita obisnuita, o culoare neuniforma, cu centru maro inchis si margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunite si risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate sa se dezvolte dintr-o alunita atipica.”, mai precizeaza Sociatatea Romana de Deramatologie.

Alunitele atipice NU sunt melanom

Alunitele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sani sau picioare, dar apar adesea in zonele care au fost expuse frecvent la soare. Desi nu toate alunitele atipice sunt alunite precanceroase, pot deveni alunite canceroase sau melanom.

Scopul campaniei EMD este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunitele (nevii displazici) si de a indemna pacientii sa se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

“Tratamentul in melanomul cutanat s-a schimbat radical incepand cu 2019 si in tara noastra, intrand linii noi de tratament cum este cea imunologica si cea targhetata dupa mutatia genetica. De la tratamentul acordat initial doar stadiilor de boala metastatica, in prezent tratamentele se fac si in stadiul III de boala. Studiile in desfasurare arata ca in viitorul apropiat vom acorda tratament si pacientilor cu stadiul II de boala, adica melanom nemetastazat” a declarat Presedintele SRD, Prof.Dr. Calin Giurcaneanu.

La randul sau Secretarul General al SRD, Dr. Alin Nicolescu a precizat ca “a fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem sa il propunem colegilor oncologi si autoritatilor. Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient sa evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie sa le diferentiezi de alte leziuni cutanate, sa le cunosti evolutia si tratamentele unanim acceptate in functie de stadiul de boala. De aceea, nu este niciun specialist mai indreptatit sa se ocupe de problemele pielii de la debut pana la faza de tratament decat dermatologul”.

Campania evidentiaza principalii factori considerati de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:

– Utilizarea de solare
– Expunere frecventa intentionat la soare
– Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare
– Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit)
– Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poarta sloganul “Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” stabileste o legatura intre expunerea cumulativa la radiatiile UV si riscul de cancer cutanat si incurajeaza publicul sa efectueze autoexaminari lunare ale pielii.

Etichete: societatea romana de dermatologie, afectiuni cutanate cu potential precanceros, alunite

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Trandafir Sorina says:

    Bună dimineața! Mă numesc Sorina și doresc să știu dacă dacă campania privind kilometrajul UV va trece prin Argeș, iar dacă da unde ar fi locațiile? Vă mulțumesc.

  2. Lucia says:

    Bună ziua !
    As dori sa știu în ce condiții și unde anume sa merg pentru a înlătura neplăcutele “alunite” si dacă vreuna prezintă vreun risc.
    Mulțumesc!

  3. Paula Cales says:

    Buna ziua! In Brasov unde se desfasoara aceaata campanie ai cum as putea participa? Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: