Peste 1000 de persoane testate pentru cancerul colorectal prin medicul de familie

06/05/2022
Peste 1000 de persoane testate pentru cancerul colorectal prin medicul de familie

Peste 1000 de persoane testate pentru cancerul colorectal prin medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-1000-de-persoane-testate-pentru-cancerul-colorectal-prin-medicul-de-familie/

Pana in prezent, un numar de 1078 persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 ani au efectuat teste de screening gratuite pentru preventia cancerului colorectal la medicul de familie, in cadrul proiectului ”Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II Bucuresti-Ilfov”, derulat de Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, in parteneriat cu Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Potrivit unitatii spitalicesti, de la demararea procesului de screening pentru cancerul colorectal, respectiv din luna februarie a.c. si pana in prezent, in cadrul proiectului au fost distribuite primele 1.054 teste FIT din cele 50.001, prevazute ca obiectiv al proiectului.

“La acest moment avem rezultate la un numar de 677 de probe, restul fiind inca in posesia beneficiarilor proiectului, respectiv la pacienti. Dintre acestea, un numar de 46 teste FIT (6,79%) sunt pozitive. Totodata, urmare a anamnezei efectuate in timpul consultatiei la medicul de familie, a rezultat ca un numar de 24 de pacienti (2,23%) au prezentat risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea conduitei terapeutice, acestia au fost directionati pentru efectuarea unei colonoscopii, la fel ca si pacientii cu teste FIT pozitive, catre Centrul regional de screening Bucuresti-Ilfov infiintat prin proiect in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Dintre pacientii testati, un procent de 15,58% apartin grupurilor vulnerabile.

“Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost si este de straja si in slujba vietii de mai bine de 190 de ani si de aceea, cu siguranta, nu este o surpriza pentru nimeni implicarea noastra in lupta cu boala considerata flagelul lumii moderne – cancerul. Atunci cand am plecat la drum cu elaborarea si implementarea acestui proiect, ne-am gandit la persoanele vulnerabile care locuiesc in zonele rurale si au acces limitat atat la informare, cat, mai ales, la servicii de asistenta medicala de specialitate, fapt pentru care obiectivele noastre vizeaza combaterea oricarei forme de discriminare, prin cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea Bucuresti-Ilfov, cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 ani. Dintre acestea un minim de 53% apartin grupurilor vulnerabile, respectiv: persoane sarace; lucratori pe cont propriu in agricultura; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior institutionalizate; persoane care au parasit sistemul de protectie a copilului; persoane fara adapost; cetateni romani apartinand minoritatii rome; persoane cu dizabilitati, inclusiv persoane invalide si cu nevoi complexe; femei care au copii cu dizabilitati; persoane care sufera de dependenta de alcool si alte substante toxice; victime ale traficului de fiinte umane; persoane care nu au documente de identitate; persoane din familii monoparentale; persoane victime ale violentei domestice; persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar, persoane aflate in evidentele serviciilor de probatiune, inclusiv persoanele neasigurate din comunitate constituie grup tinta eligibil pentru Proiect.

Pentru noi ar fi extrem de important ca pacientii din Romania sa stie si sa inteleaga ca noi, echipa medicala si partenerul COPAC, ne punem toata priceperea si stiinta in slujba sanatatii lor, sa stie ca acest control si examen medical este unul gratuit, nu ii costa absolut nimic, de la drumul pana in Bucuresti si inapoi, catre casa, pana la internarea pentru investigatii in Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, ca vor beneficia, in cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate si analize pentru diagnostic si tratament, chiar daca nu au un medic de familie.”, a declarat General maior medic Conferentiar universitar dr. Florentina Ionita-Radu, directorul general al Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, Directorul stiintific al Proiectului ROCCAS II – Bucuresti –Ilfov.

“Numarul de cazuri descoperite in acest moment raportat la numarul de teste returnate este mare si de aceea recomand tuturor persoanelor cu varsta intre 50 si 74 de ani sa vorbeasca cu medicul de familie si sa solicite sa fie testat. Orice caz descoperit la timp inseamna o viata salvata. Salut eforturile colegilor mei, medici de familie, care au testat un numar mare de persoane intr-o perioada scurta de timp”, a declarat si dr. Daciana Toma, coordonator medical in cadrul proiectului ROCCAS II – Bucuresti –Ilfov.

Etichete: preventia cancerului colorectal, testare pentru depistarea cancerului colorectal, test canecr colorectal la medicul de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: