Polonia a denuntat contractul pentru vaccinurile anti-Covid si refuza noile livrari si plati

20/04/2022
Polonia a denuntat contractul pentru vaccinurile anti-Covid si refuza noile livrari si plati

Polonia a denuntat contractul pentru vaccinurile anti-Covid si refuza noile livrari si plati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/polonia-a-denuntat-contractul-pentru-vaccinurile-anti-covid-si-refuza-noile-livrari-si-plati/

Polonia refuza sa primeasca si sa plateasca noi livrari de vaccinuri anti-Covid, potrivit ministrului sanatatii de aici, care a subliniat ca tara sa are deja 25 de milioane de doze neutilizate, relateaza AFP.

“La sfarsitul saptamanii trecute, am recurs la clauza de forta majora si am informat atat Comisia Europeana, cat si principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), ca refuzam sa primim aceste vaccinuri si ca refuzam, de asemenea, sa efectuam platile”, a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de stiri TVN24, potrivit Agerpres.

“Aceasta situatie va antrena un conflict juridic. In fapt, el exista deja”, a adaugat el, precizand ca contractul referitor la vaccinuri a fost semnat “intre Comisie si producatori” si ca tara sa nu este direct parte in acest contract.

Potrivit ministrului sanatatii, Polonia, tara de 38 de milioane de locuitori, dispune inca de 25 de milioane de doze de vaccin, in timp ce alte 67 pana la 70 de milioane au fost comandate, mai relateaza sursele citate.

In prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinati cu schema completa, 59% au primit o singura doza, iar rata de vaccinare a scazut puternic, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.

“Suntem foarte deceptionati de atitudinea Comisiei (Europene) si a producatorilor”, a mai spus Niedzielski, adaugand ca tara sa a incercat in zadar sa repartizeze livrarile pe mai multi ani si subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.

La Bruxelles, Comisia Europeana a anuntat ca a fost informata despre decizia Varsoviei si a transmis ca si va continua sa faciliteze discutiile intre guvernul polonez si fabricant pentru a gasi o solutie pragmatica la aceasta situatie.

Etichete: vaccinuri anti-covid, contract vaccinuri anti-covid polonia

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: