Dina Mergeani: Medicii de familie sunt epuizati, la fel ca si colegii din ATI, UPU si sectiile COVID

08/11/2021
Dina Mergeani: Medicii de familie sunt epuizati, la fel ca si colegii din ATI, UPU si sectiile COVID

Dina Mergeani: Medicii de familie sunt epuizati, la fel ca si colegii din ATI, UPU si sectiile COVID

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dina-mergeani-medicii-de-familie-sunt-epuizati/

Medicii de familie au fost, inca de la inceputul pandemiei, “ostasii pusi in linia intai”, spune presedintele SNMF, Dina Mergeani, care a subliniat ca, in prezent, mii de doctori de familie lucreaza in centrele de vaccinare sau vaccineaza in cabintele proprii.

Traim vremuri grele ca oameni, ca profesionisti, perioada de mari incercari pentru lumea medicala in general si pentru medicii de familie in special. Reamintesc faptul ca noi, medicii de familie, am fost, inca de la inceputul pandemiei, ostasii pusi in linia intai, fara arme si fara uniforme de lupta, fara vreun sprijin cat de mic din partea autoritatilor. Ne-am asumat cu onoare acest statut si am facut mult mai mult decat ne obliga profesia. Ne-am asumat rolurile de educator de sanatate, de promotor al vaccinului si al imunizarii, de sfatuitor si de consilier pentru vaccinare pe langa monitorizarea izolatilor la domiciliu si participarea deja cunoscuta la activitatea centrelor de vaccinare sau vaccinarea anti-COVID-19 in cabinetele noastre.”, a declarat Dr. Dina Mergeani, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei care a avut la la finalul saptamanii trecute.

Potrivit presedintelui SNMF, medicii de familie sunt epuizati de-a dreptul, in prag de burnout, la fel ca si medicii din ATI, UPU si sectiile COVID.

Cu totii stim ca vaccinarea anti-COVID-19 este singura cale de a opri pandemia, iar medicii de familie sunt cu siguranta cea mai vaccinata categorie. Ducem propriile campanii de informare individuale si in masa, am facut afise si pliante si le-am distribuit la cabinete medicale, la prefecturi si primarii, la directiile de sanatate publica. Ne simtit flatati cand vedem ca institutiile publice folosesc materialele noastre informative, care sunt utile publicului larg.
Astazi, 2000 de colegi lucreaza in centre de permanenta, 4000 vaccineaza anti-COVID in cabinetele proprii si inca pe atatia, cel putin, lucreaza sau au lucrat in centre de vaccinare. La nici 10000 de medici de familie care am mai ramas in tara, in medie, fiecare are inca cel putin o activitate zilnica in plus fata de programul obisnuit de cabinet, semnificativ prelungit deja. Totusi, si noi, medicii de familie, avem familiile noastre, problemele noastre sau viata noastra. Medicul de familie este si el om, cu aceleasi nevoi, inclusiv de sanatate si de recuperare dupa programul de lucru, ca toti ceilalti cetateni. Are si el dreptul la viata personala si odihna.

Medicii de familie sunt epuizati de-a dreptul, la fel ca si colegii din ATI, UPU si sectiile COVID. Suntem in prag de burnout, majoritatea. Drept sprijin, in schimb, suntem asaltati de sarcini tot mai multe, multe dintre ele inutile, birocratice si neprofesionale. In loc sa facem ceea ce avem de facut pentru pacientii nostri, trebuie sa descalcim cotloanele sistemului sanitar, sa citim printre randuri legile care apar, ca sa identificam la timp capcanele care ne sunt intinse parca dinadins de catre guvernanti. Va reamintesc capcana serviciilor aditionale, prezentate in mod voit neclar de catre autoritati, introducerea manuala de date personale in noile softuri, ce ne ingreuneaza munca de vaccinare, sau desconsiderarea la care am fost supusi prin noile prevederi legate de concediile medicale.

Mai mult decat atat, suntem asaltati de o campanie continua de denigrare, cu scopul de a deturna atentia de la adevaratele cauze ale insucceselor autoritatilor. Ni se pun in carca toate nereusitele sistemului pentru ca unii stiu ca, in atari conditii, nu ne vom parasi pacientii doar pentru a arata ca fara noi se prabuseste sistemul, ci pentru ca sunt ingrijorati de cat de mare este increderea pe care ne-o arata populatia.”, a mai afirmat medicul de familie Dina Mergeani.

De asemenea, el a lansat pentru medicii de familie un apel la solidaritate si responsabilitate profesionala, dar a transmis si un mesaj pentru autoritati.

Stimate autoritati! Nu mai acuzati doctorii! Niciodata! De-a lungul timpului, noi am supravietuit, iar voi, guvernantii, ati fost, rand pe rand, dati uitarii. Chiar asa, cine isi mai aduce aminte ce a facut bun pentru sistem un ministru, un presedinte de Casa sau un alt politician de acum X ani? Nimeni.”, se mai arata in mesajul presedintelui SNMF, doctorul Dina Mergeani.

Etichete: medicii de familie in pandemie, medici de familie in centrele de vaccinare, dina mergeani, SNMF

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

  1. Dr.Elena Latcan says:

    Buna tuturor!Mai suntem si noi MEDICII SPECIALISTI DIN AMBULSTORIILE DE SPECIALITATE si-i putem degreva de aglomeratia din activitatea lor,DACA ISI VOR DIRIJA PACIENTII LOR SI LA CABINETELE NOASTRE si putem rezolva impreuna cca 80% dintre pacieti ,mai iefin,mai prompt,,in siguranta ,fsra sa ami aglomeram sptalele cu cazurile usoare si moderate ca si gravitate,mai ales,cum este in cladirea in care fiintam noi,lucram 95 de medici de toate specialitatile
    Cu stima!

  2. LEO says:

    DE LA DECLANSAREA PANDEMIEI,GUVERNANTII NU AU VRUT SA STIE IN CE CONDITII LUCREAZA MEDICII DE FAMILIE!EI SUNT”CARNEA DE TUN” IN PRIMA LINIE A ACESTUI RAZBOI CU ARMA COV.SI CEI DIN SPATELE EI!RUSINE GUVERNANTI! DESI CRED CA NU VA E! ZBURATI DIN SCAUNELE VOASTRE INTRE CEI CARE LUPTA CU ADEVARAT PENTRU SALVAREA VIETILOR!LASATI DE-O PARTE GALCEVA DUPA “TEMATICA “STEFAN GHORGHIU”!

  3. Ghețe Mihaela Florentina says:

    Mulțumiri d-nei Doctor ! Până la urmă cineva pune punctul pe Î !

  4. Un coleg says:

    Ce ne facem cu colegii care vaccineaza la chiuveta? Dar cu cei care prescriu antibiotice la contacti covid , cu scop preventiv? Din pacate nu sunt putini…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: