Oficial OMS: Rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important

03/11/2021
Oficial OMS: Rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important

Oficial OMS: Rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oficial-oms-rolul-medicinei-de-familie-medicinei-ambulatorii-este-foarte-important/

Managerul de criza al OMS Romania, Heather Papowitz, recomanda un plan in contextul pandemiei de Covid-19 din Romania, cu obiective si elemente clare, subliniind, totodata ca vaccinarea este singura solutie.

“Cred ca toata lumea este interesata sa gaseasca solutii, incepand de la nivel comunitar pana la institutii guvernamentale (…) si doreste intr-un fel sau altul sa fie parte a solutiei. Cel mai important este sa aducem la masa discutiilor toti actorii, astfel incat sa existe un plan si o voce pentru controlul pandemiei. Trebuie sa existe un plan de actiune foarte clar, cu obiective foarte clare, cu elemente care tin de responsabilitatile fiecaruia si care sa fie aplicat la nivel de decizie. Prima data trebuie sa oprim acest val si sa reducem nivelul inalt al mortalitatii’, a declarat Heather Papowitz, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, tratamentul pacientului pleaca de la domiciliul acestuia, de la asistenta medicala primara.

“Important este ca sa nu ajungem in situatia in care viata pacientilor este in pericol. Cel mai important, in momentul de fata, este sistemul de acordare a asistentei medicale primare, care trebuie sa fie implicat in detectarea cat mai precoce a bolii, sa asigure testarea si sa faca consiliere in ceea ce priveste vaccinarea. Deci rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important, pentru ca, daca pacientul apeleaza repede si trebuie educat in sensul acesta, la medicul de familie, trebuie sa gaseasca o solutie de diagnostic si o solutie terapeutica la medicul de familie. Este important sa-i protejam in primul rand pe cei vulnerabili si pentru aceasta exista aceste masuri de sanatate publica – distantarea, purtarea mastii”, a explicat directorul OMS, potrivit sursei citate.

Heather Papowitz a subliniat, in context, ca doar 21% dintre pacientii cu varsta de peste 80 de ani sunt vaccinati in Romania. Deci, cei mai vulnerabili au cea mai mica acoperire vaccina, astfel ca ei raman la risc crescut de infectie si la boala, care duce la complicatii.

Totodata, reprezentanta OMS a aratat ca cea mai importanta este comunicarea, apreciind ca informatia transmisa la nivel comunitar trebuie sa fie coerenta si sa ajunga la oameni pe calea potrivita pentru fiecare categorie.

Etichete: Heather Papowitz, OMS, asistenta medicala pandemie, asistenta medicala primara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: