Retelele de socializare permit dezinformarea si conspiratiile privind pandemia (raport)

02/11/2021
Retelele de socializare permit dezinformarea si conspiratiile privind pandemia (raport)

Retelele de socializare permit dezinformarea si conspiratiile privind pandemia (raport)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/retelele-de-socializare-permit-dezinformarea-si-conspiratiile/

Dezinformarea in legatura cu COVID-19 si cu vaccinurile a fost lasata sa se raspandeasca pe mai multe conturi de Facebook si Instagram care au strans circa 370.000 de urmaritori in ultimul an, arata un nou raport, citat de DPA.

Un studiu realizat de NewsGuard, care monitorizeaza dezinformarea online, a scos in evidenta 20 de conturi, pagini si grupuri care continua sa promoveze teorii ale conspiratiei si afirmatii false despre COVID-19, dar carora li s-a permis sa ramana active, castigand astfel zeci de mii de noi urmaritori, relateaza si Agerpres.

In astfel de grupuri au fost postate comentarii conform carora vaccinurile impotriva COVID-19 le fac rau copiilor si sunt in general nesigure, multe dintre aceste postari controversate nefiind semnalate ca atare de platformele de socializare, releva studiul NewsGuard.

Raportul mentioneaza ca, desi unele dintre paginile respective aveau eticheta generata de Facebook prin care se spune ca ele contin postari despre COVID-19, utilizatorilor nu li s-a transmis daca respectivele informatii sunt sau nu demne de incredere.

Conform NewsGuard, unele pagini aveau eticheta Facebook cu linkuri spre “cele mai noi informatii despre coronavirus”, insa platformele nu au depus suficiente eforturi pentru a-i informa pe utilizatori despre veridicitatea surselor folosite in postari de conturile respective pentru a-si sustine pozitiile.

Grupul de monitorizare a mai precizat ca transmite astfel de rapoarte catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) incepand din septembrie 2020, evidentiind conturile, grupurile si paginile care raspandesc dezinformari in legatura cu COVID-19, si ca ele sunt folosite de OMS in colaborarea sa cu retele de socializare pentru a diminua impactul unor astfel de afirmatii.

Totodata, NewsGuard sustine ca studiul arata ca, din momentul in care a inceput sa semnaleze aceste conturi, toate paginile, cu o singura exceptie, au avut parte de o crestere a numarului de urmaritori.

“Raportul nostru arata ca, desi sunt atentionate in mod repetat, Facebook si Instagram nu isi protejeaza utilizatorii de dezinformarea in privinta COVID-19 si a vaccinurilor”, a declarat Alex Cadier, director pentru Marea Britanie al NewsGuard si autor al studiului, potrivit surselor citate.

Etichete: dezinformare covid-19, conspiratii covid-19, dezinformare vaccinuri, dezinformare retele de socializare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: