Proiect: Indemnizatie pentru persoanele care ingrijesc pacienti oncologici

24/06/2021
Proiect: Indemnizatie pentru persoanele care ingrijesc pacienti oncologici

Proiect: Indemnizatie pentru persoanele care ingrijesc pacienti oncologici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-indemnizatie-pentru-persoanele-care-ingrijesc-pacienti-oncologici/

Bolnavii de cancer vor beneficia gratuit de consiliere psihologica, iar persoanele care ingrijesc pacienti oncologici primesc indemnizatie, prevede o propunere legislativa a senatorului Nicoleta Pauliuc.

Proiectul de act normativ prevede ca ingrijitorii pacientilor oncologici vor avea si ei dreptul la sedinte gratuite de consiliere psihologica si orice persoana va putea sa-si ia concediu medical daca il insoteste pe bolnavul asigurat, cu acordul acestuia, la interventii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic, relateaza Agerpres.

Pacientul cu afectiuni oncologice isi poate exprima acordul numai pentru o singura persoana la fiecare interventie chirurgicala, respectiv tratament.

Potrivit sursei citate, pacientul cu afectiuni oncologice si ingrijitorul acestuia vor beneficia de minimum o sedinta de evaluare psihologica clinica si minimum cinci sedinte de consiliere psihologica clinica. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice in interval de un an pentru un pacient.

De asemena, proiectul mai prevede ca pot beneficia de concediu si alocatie parintii care au un copil grav bolnav pana la implinirea varstei de 18 ani si nu 16 ani cat era pana in prezent.

Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, precum si sedintele de evaluare psihologica clinica, respectiv de consiliere psihologica clinica se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, mai scrie Agerpres.

Indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Etichete: indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, consiliere pacienti oncologici

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: