Propunere de simplificare a procedurii de returnare in farmacii a medicamentelor expirate sau nefolosite

22/06/2021
Propunere de simplificare a procedurii de returnare in farmacii a medicamentelor expirate sau nefolosite

Propunere de simplificare a procedurii de returnare in farmacii a medicamentelor expirate sau nefolosite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/propunere-de-simplificare-a-procedurii-de-returnare-in-farmacii-a-medicamentelor-expirate-sau-nefolosite/

Anual, peste 1500 de tone de medicamente ajung in solurile si apele din Romania, scrie Adrian Wiener intr-o postare pe pagina lui de Facebook. Un studiu recent arata ca in 65% dintre apele curgatoare investigate, printre care si Dunarea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depaseste chiar si de 300 de ori limitele maxime admise.

“Dincolo de faptul ca deseurile farmaceutice aruncate necorespunzator polueaza flora si fauna, in final, substantele active din medicamentele aruncate la gunoi sau in canalizare se intorc in farfuriile noastre prin alimentele pe care le consumam. Vorbim de o amenintare reala asupra sanatatii romanilor, amenintare data de cresterea rezistentei la antibiotice si expunerea la reziduuri farmaceutice care pot avea efect de disruptor endocrin.”, spune deputatul.

Potrivit acestuia, cadrul legislativ actual nu asigura masuri de informare a consumatorilor despre obligatiile privind returnarea medicamentelor expirate sau nefolosite. De asemenea, nu exista reglementari care sa respecte principiul raspunderii extinse a producatorului.

“In fapt, procedura de returnare a medicamentelor expirate in farmacii este greoaie, neuniforma si descurajeaza practic consumatorul.”, mai precizeaza Adrian Wiener.

Pentru prezervarea mediului inconjurator si a sanatatii noastre pe termen mediu si lung, deputatul mai anunta ca a propus, alaturi de Raul Pop si Simona Calapodescu, Catalina Popescu si Andrei Birlea, schimbarea cadrului legislativ dupa cum urmeaza:
• Introducerea pe ambalajul medicamentelor a atentionarii “RETURNATI MEDICAMENTELE EXPIRATE IN FARMACII”;
• Simplificarea procedurii de returnare in farmacii si oficine, fara solicitarea datelor personale sau completarea unor formulare pentru fiecare medicament predat;
• Reglementarea contractelor incheiate intre punctele de desfacere si agentii economici autorizati in preluarea deseurilor medicamentoase.

Etichete: returnare medicamente farmacii, medicamente expirate, ce faci cu medicamentele expirate sau nefolosite

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Vamosiu Ana says:

    Este de salutat această inițiativă. Sper într-o responsabilizare a populației.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: