Romania are pe stoc zeci de mii de doze de vaccin care expira in curand

22/06/2021
Romania are pe stoc zeci de mii de doze de vaccin care expira in curand

Romania are pe stoc zeci de mii de doze de vaccin care expira in curand

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-are-pe-stoc-zeci-de-mii-de-doze-de-vaccin-care-expira-in-curand/

La finalul saptamanii trecute, Romania avea pe stoc circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin anti-Covid. Dintre acestea, in jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie.

“Noi incercam sa distribuim – ele sunt de fapt doze care se regasesc la nivelul directiilor de sanatate publica, in centrele regionale de depozitare si in centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp in urma, insa ca urmare a scaderii importante a numarului de persoane care se vaccineaza cu acest vaccin, evident ca aceste doze au un risc de a iesi din termenul de valabilitate in perioada urmatoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment sa crestem capacitatea de stocare, dar, pe de alta parte, sa evitam sa iasa din valabilitate aceste doze”, a declarat Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, la Digi 24.

Potrivit sursei citate, medicul a precizat ca ca aceste doze trebuie sa fie redistribuite fie la nivel european, fie sa intre in mecanismul de revanzare sau de donatie.

“Este etic si este firesc sa beneficieze de vaccinuri cei care isi doresc sa se vaccineze, care au nevoie de ele si sunt tari terte care nu au avut un acces atat de bun, atat de facil la vaccinuri cum a avut Romania, ca si celelalte tari europene, si tocmai de aceea este important sa sustinem si celelalte tari, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a subliniat medicul militar.

Executivul a aprobat, saptamana trecuta, cadrul legal prin care statul roman poate vinde sau dona doze de vaccin.

 

Etichete: doze de vaccin anti-covid, vaccin astrazeneca, termen de expirare vaccin anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: