Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

18/06/2021
Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/andrei-baciu-vor-exista-resurse-suplimentare-de-finantare-la-nivel-european-pentru-combaterea-cancerului/

Romania va dispune de resurse suplimentare de finantare pentru combaterea cancerului, iar in Parlament se lucreaza de cateva luni la transpunerea in legislatia romaneasca a Planului European de Combatere a Cancerului (PECC), spune Andrei Baciu, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

“Suplimentar fata de resursele deja existente pentru tot ceea ce se cheltuie in momentul de fata, pentru diagnostic, tratament, pentru toate aceste chestiuni vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului. Se lucreaza deja in Parlamentul Romaniei de cateva luni de zile. La inceputul lunii februarie a fost adoptat Planul European si ulterior au demarat analizele si la nivelul Parlamentului Romaniei si, din cate stiu, lucrurile sunt destul de avansate si in momentul in care o sa se comunice varianta finala o sa vedem acolo cat de multe resurse sunt alocate pentru aceasta patologie care este o prioritate si va avea si raspunsurile necesare pentru a fi tratata ca o reala prioritate si in Romania (…). Este o actiune desfasurata sub egida Parlamentului Romaniei (…). Intreaga comunitate medicala din Parlament lucreaza la acest plan”, a precizat Baciu, citat de Agrepres.

El a adaugat ca PECC este o initiativa ‘fara precedent’, ca nivel de amplitudine, angajament si finantare.

“PECC este o initiativa fara precedent aproape, ca nivel de amplitudine, angajament si finantare. In Romania au fost demarate toate procedurile pentru a demara acest plan, inclusiv la nivelul Parlamentului. Deja dezbatem si in grupuri de lucru care sa finalizeze acest plan de combatere a cancerului, insa acest demers pe care doamna senator Nicoleta Pauliuc l-a facut astazi este un pas mai degraba de schimbare a paradigmei a perceptiei cu privire la situatia actuala raportata la bolile oncologice (…). Exista si e nevoie sa existe aceasta paradigma, supravietuitorii de cancer sa poata sa aiba o viata normala si o reintegrare maxima in societate si despre acest lucru este vorba in acest proiect de lege. Lucrurile sunt complementare, sunt chestiuni pe care le face partea executiva, sunt demersuri europene, sunt finantari importante, dar acest proiect de lege se adreseaza unui alt segment care priveste foarte mult partea sociala si dreptul la o viata sanatoasa”, a mai spus secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Etichete: finantare pentru combaterea cancerului, Planul European de Combatere a Cancerului (PECC)

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: