Doi fosti sefi ai CNAS, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

31/03/2021
Doi fosti sefi ai CNAS, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

Doi fosti sefi ai CNAS, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doi-fosti-sefi-ai-cnas-trimisi-in-judecata-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-si-luare-de-mita/

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doi fosti presedinti ai Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si a unei societati comerciale, pentru ca cei doi ar fi abuzat de functia detinuta pentru a incheia, in mod nelegal, o serie de acte aditionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro in dauna CNAS.

In schimb, cei doi ar fi primit sume de bani fie in folos propriu, fie pentru anumite societati comerciale, precizeaza DNA intr-un comunicat de presa.

Vasile Ciurchea, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009, este trimis in judecata pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (2 acte materiale);

Irinel Popescu, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie – decembrie 2009, este trimis I judecata pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (2 acte materiale);

Societatea HP ROMANIA SRL, avand denumirea noua Enterprise Services Romania SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (4 acte materiale)

“In aceeasi cauza, procurorii au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, la data faptelor in calitate de director general al HP Romania SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (4 acte materiale, corespunzator celor 4 acte aditionale incheiate).”, se precizeaza in comunicatul transmis de Directia Nationala Anticoruptie.

In rechizitoriul si acordul de recunoastere a vinovatiei intocmite, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Cele doua dosare de urmarire penala continand rechizitoriul, respectiv acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Cu privire la ceilalti suspecti angajati ai CNAS cercetati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor.

“Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului si a acordului de recunoastere a vinovatiei la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, mai scrie in comunicatul transmis miercuri, de DNA.

Etichete: sefi cnas anchetati de dna, irinel popescu, vasile ciurchea, casa nationala de asigurari de sanatate

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: