Sondaj: Stirile false si slaba informare a publicului din surse oficiale – cauze ale scepticismului privind vaccinarea anti-Covid

10/02/2021
Sondaj: Stirile false si slaba informare a publicului din surse oficiale – cauze ale scepticismului privind vaccinarea anti-Covid

Sondaj: Stirile false si slaba informare a publicului din surse oficiale – cauze ale scepticismului privind vaccinarea anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sondaj-stirile-false-si-slaba-informare-a-publicului-din-surse-oficiale-cauze-ale-scepticismului-privind-vaccinarea-anti-covid/

Stirile si informatiile false care apar in presa si slaba informare a publicului din surse oficiale sunt considerate de romani principalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea.

Acestea sunt concluziile unui unui sondaj realizat de INSCOP Research si Verifield, in parteneriat cu Centrul de Cercetare in Comunicare si Inovare Sociala (CoRe) din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii de la Universitatea ‘Babes-Bolyai’, relateaza Agerpres.

Potrivit sondajului, 34,8% dintre romani considera ca stirile si informatiile false care apar in presa sunt principala cauza a curentului de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 32,6% – slaba informare a publicului din surse oficiale, 11,5% – calitatea slaba a vaccinurilor si medicamentelor de pe piata romaneasca, 9,1% – mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinarii, 5,5% – influenta unor persoane din grupul de prieteni, iar 6,4% nu stiu sau nu au raspuns.

 Aproape toti romanii (90,6%) au raspuns ca stiau ca vaccinarea nu este obligatorie, 9,3% ca nu stiau acest lucru, iar 0,1% nu au raspuns sau nu stiu.

Cercetarea mai arata ca 88,4% dintre respondenti stiau ca vaccinarea este gratuita, 11,3% nu stiau acest lucru, iar 0,3% nu stiu sau nu au raspuns. 73% dintre respondenti stiau ca nu vor fi vaccinati anti-COVID-19 copiii sub 16 ani, 26,8% nu stiau acest lucru, iar 0,2% nu stiu sau nu au raspuns.

Conform sondajului, 72,3% sunt de parere ca reactiile adverse pe care le-au suferit unii pacienti la vaccinare sunt legate de alte probleme de sanatate (fara legatura cu vaccinarea), 18,3% – ca sunt cauzate de vaccinare, 9,4% – nu stiu sau nu raspund.

De asemenea, pe o scara de la 1 la 10 – in care 1 inseamna deloc, iar 10 – foarte mult -, 23,5% au raspuns ca in ultimul an au fost expusi la stiri false cu privire la epidemia de coronavirus foarte mult (10), iar 5,6% – deloc (1). Restul au dat raspunsuri incadrate intre 2 si 9, iar 4,9% nu au stiut sau nu au putut aprecia.

Totodata, sondajul a mai relevat ca majoritatea celor chestionati (66,9%) cred ca noul coronavirus a fost creat artificial in laborator, 23,9% ca a aparut natural, nu a fost creat artificial in laborator, iar 9,2% nu stiu sau nu au raspuns.

Cercetarea mai releva si ca 57,8% dintre respondenti sunt in dezacord cu afirmatia conform careia coronavirusul a fost produs si raspandit intentionat pentru a pregati inocularea populatiei cu cipuri prin vaccinare, 35,7% sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu stiu sau nu au raspuns.

73,4% au afirmat ca sunt in dezacord cu afirmatia potrivit careia simptomele de coronavirus sunt legate de radiatiile retelelor de telefonie mobila de tip 5G, 14,4% sunt de acord cu aceasta, iar 12,2% nu stiu sau nu au raspuns.

Aproape jumatate dintre romani (49,7%) au precizat ca urmaresc zilnic stiri legate de campania de vaccinare anti-COVID-19, 18,5% – o data la cateva zile, 24,7% – o data pe saptamana sau mai rar, 6,9% – niciodata, iar 0,3% nu stiu sau nu au raspuns.

Cercetarea a fost realizata la comanda, in cadrul unui proiect independent de cercetare initiat si coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociatia Grupul de Gandire Strategica si a fost realizata in perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice. Volumul esantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de incredere de 95%.

Etichete: fake news vaccinare, scepticism vaccinare anti-covid, informarea privind vaccinarea

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Ana Mihaela Constantin says:

    Referitor la vaccinarea Cov19.Nu populatia e sceptica,din contra foarte muti oameni doresc vaccinul dar Centrele de vaccinare nu au vaccinul si daca va uitati pe harta sau la programarile pe judete*respectiv Timis) nu este nici un loc.Medici de familie nu pot sa-si programeze pacienti.Platforma “0”locuri

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: