Lucratorii din Sanatate organizeaza proteste masive in toata tara | Care sunt revendicarile?

13/01/2021
Lucratorii din Sanatate organizeaza proteste masive in toata tara | Care sunt revendicarile?

Lucratorii din Sanatate organizeaza proteste masive in toata tara | Care sunt revendicarile?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lucratorii-din-sanatate-organizeaza-proteste-masive-in-toata-tara-care-sunt-revendicarile/

Joi, 14 ianuarie 2021, Federatia „Solidaritatea Sanitara” organizeaza un protest in strada in toata tara, actiunile desfasurandu-se in Piata Victoriei (in intervalul orar 12:00-14:00) si in fata Prefecturilor din tara (in intervalul orar 14:00-15:00).

Potrivit unui comunicat de presa, protestele in strada vin in completarea protestului pentru sustinerea respectarii drepturilor legale si morale ale lucratorilor din sanatate, cca. 4.000 de lucratori semnand deja pentru sustinerea acestei actiuni.

“In numele fiecaruia dintre semnatari sunt transmise zilnic petitii cu revendicarile si solicitarile de sprijin la toti parlamentarii din judetul in care isi desfasoara activitatea lucratorul. Actiunea este completata de intalnirile cu
parlamentarii din fiecare judet, aflate in curs de desfasurare”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit sindicalistilor, principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor masuri de protectie a lucratorilor din sanatate, “cei 86 de profesionisti decedati pana acum la datorie dovedind situatia dramatica in care se afla aceasta categorie de lucratori.”

Masurile de protectie solicitate pentru profesionisti sunt completate de cele privind protectia pacientilor, introducerea unui sistem „no-fault” de despagubire a pacientilor si a criteriilor rationale de alocare a resurselor existente constituind exemple in acest sens.

Sistemul public de sanatate este victima unor inechitati majore create atat de un cadru legislativ irational cat si de indiferenta guvernantilor fata de profesionistii aflati in prima line a luptei impotriva pandemiei COVID-19 sau de atentia lor selectiva. Lucratorii din sanatate retraiesc o drama traditionala a acestui popor: in timp ce unii se sacrifica, altii culeg beneficii pe seama lor; in timp ce „soldatii” aflati in prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanta” isi acorda medalii si privilegii. Unul din multele exemple in acest sens: intr-o tara care plateste 10.000 de pensii speciale Guvernul refuza sa acorde drepturile legale urmasilor celor 86 de profesionisti din sanatate decedati la datorie; suplimentar, Guvernul si Parlamentul refuza sa introduca dreptul lucratorilor din sanatate de a le fi luat in calcul la stabilirea varstei de pensionare intreaga activitate desfasurata, inclusiv cea din timpul garzilor si de la locurile de munca deosebit de periculoase. Un alt exemplu: in timp ce unor categorii de salariati din unele institutii le sunt acordate sporuri pentru volum de munca suplimentar, lucratorilor din sanatate care sunt nevoiti sa lucreze peste norma de baza nu le sunt platite orele suplimentare, ajungand astfel in situatia de munca fortata.
Seria inechitatilor este intregita de eliminarea prin OUG nr. 226/2020 a unui drept salarial (dreptul la cresterea salariului de baza pentru cca. 70.000 de lucratori) care era scadent in anul 2021, acesta reprezentand taierea drepturilor salariale a unor lucratori din sanatate (cca. 71% dintre ei fiind in prima linie a luptei impotriva COVID-19). In loc de recompensele firesti care sa le stimuleze in continuare actiunile, lucratorii din sanatate aflati in prima linie sunt „sabotati din spatele frontului” de un Guvern care se dovedeste incapabil de a le recunoaste eforturile si sacrificiile. Sistemul sanitar se confrunta in continuare cu o lipsa acuta de transparenta, aceasta cauzand masuri inadecvate de protectie a profesionistilor si pacientilor. Lipsa dialogului social acutizeaza opacitatea actiunilor guvernamentale. Elaborarea unor acte normative fara a respecta prevederile legale si contractuale in materia dialogului social naste aberatii. Lipsa dialogului cu organizatiile care reprezinta lucratorii este de fapt refuz al dialogului cu cei aflati in prima linie a luptei impotriva pandemiei COVID-19, exprimand masura respectului Guvernului fata de sacrificiile acestor profesionisti”, mai transmite Solidaritatea Sanitara.

Revendicarile Federatiei „Solidaritatea Sanitara”:

1. Adoptarea tuturor masurilor necesare pentru protectia sanatatii si securitatii salariatilor din sanatate (echipamente, circuite, resurse materiale si umane etc.), astfel incat sa determine o reducere semnificativa a numarului de salariati nou infectati SARS-CoV-2 si, mai ales, decedati din cauza COVID-19. Alaturi de interventiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie sa includa si urmatoarele masuri:
a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariatilor din sanatate in privinta vaccinarii.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protectie si asigurarea acestora in cantitatea necesara si la calitatea corespunzatoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacientilor COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu in echipament individual de protectie la 3 ore.
e. Limitarea raspunderii profesionale la conditiile create de „noua normalitate”
f. Includerea COVID-19 ca boala profesionala pentru lucratorii din sanatate.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmas pentru copiii colegilor decedati la datorie.

3. Cresterea salariilor de baza pentru toate categoriile de lucratori incepand cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevazut de legea salarizarii pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de baza prevazuta de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucratorilor din sanatate la salariile de baza actuale si acordarea tuturor sporurilor pentru conditii de munca la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucratori din sanatate in Anexa nr. 2 a legii 153/2017.

5. Acordarea stimulentului de risc pe intreaga durata a pandemiei pentru toti salariatii din sanatate.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevazute de lege, respectiv sporul de pana in 30%, sporul pentru combaterea epidemiei si plata orelor suplimentare, pentru toti lucratorii care inca nu au beneficiat de ele.

7. Plata garzilor cu tariful orar aferent normei de baza.

8. Reasezarea asistentelor medicale in grila de salarizare in sensul cresterii locului pe care-l ocupa in ierarhia salariala, corespunzator locului pe care-l au in echipa medicala, respectiv contributiei la tratamentul si ingrijirea pacientilor.

9. Negocierea anexelor la CCM sector Sanatate.

10. Lucratorii din sanatate trebuie sa beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (varstei de iesire la pensie) proportional cu activitatea desfasurata peste norma de baza. O reducere trebuie aplicata si pentru conditiile de munca deosebit de periculoase.

Etichete: solidaritatea sanitara, proteste sanatate, drepturi cadre sanitare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: