Raport OMS: 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate sunt netransmisibile

10/12/2020
Raport OMS: 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate sunt netransmisibile

Raport OMS: 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate sunt netransmisibile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-oms-7-din-10-boli-cu-cea-mai-mare-rata-de-mortalitate-sunt-netransmisibile/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un raport referitor la principalele cauze de deces pe plan global in perioada 2000-2019.

Potrivit documentului, 7 din 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate in 2019 au fost netransmisibile, pe primul loc situandu-se afectiunile cardiace, informeaza AFP.

Numarul acestora aproape s-a dublat fata de anul 2000 cand doar patru afectiuni netransmisibile se regaseau in clasamentul celor 10 boli cu cea mai mare rata de mortalitate, se precizeaza in raportul agentiei ONU, dupa cum relateaza si Agerpres.

Pentru anul 2020, pandemia de COVID-19 care a dus la decesul a peste 1,5 milioane de persoane, potrivit bilantului oficial, si la sute de milioane de infectari, ar putea bulversa clasamentul.

Bilantul mortilor provocate de coronavirus este insa, in termen de vieti omenesti pierdute, cu mult sub cele 9 milioane de decese provocate de afectiuni cardiace, inregistrate anul trecut, mai relateaza sursele citate.

Faptul ca bolile netransmisibile figureaza intr-o maniera atat de proeminenta pe lista ”pune in mod clar in lumina necesitatea intensificarii eforturilor de prevenire si de tratament in cazul afectiunilor cardio-vasculare, cancerului, diabetului si bolilor respiratorii cronice, a transmis OMS.

Directorul general al organizatiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat ca aceste date ”subliniaza urgenta imbunatatirii in mod drastic a sistemul de ingrijiri primare intr-o maniera echitabila si holistica”.
”Un sistem solid de asistenta medicala primara este in mod evident fundatia pe care se bazeaza totul, de la lupta impotriva bolilor netransmisibile, la gestionarea unei pandemii”, a mai afirmat directorul OMS.

Etichete: boli netransmisibile, afectiuni cardiace, boli rata mare de mortalitate, oms

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: