Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit

10/12/2020
Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit

Accesul la sistemele de sanatate din Romania si Regatul Unit, in contextul Brexit

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/accesul-la-sistemele-de-sanatate-din-romania-si-regatul-unit-in-contextul-brexit/

Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, se va incheia la data de 31 decembrie 2020.

Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit.

De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intr-un comunicat de presa.

“Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit. Inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data de 30 iunie 2021, cu conditia sa va fi aflat pe teritoriul Regatului Unit inainte de data de 1 ianuarie 2021.”, scrie in comunicat.

Potrivit sursei citate, asiguratii romani beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit, precum si in baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala in vigoare. Astfel, dreptul asiguratilor romani de a accesa prestatiile corespunzatoare sistemului de asigurari de sanatate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe intreaga perioada in care acestia se afla intr-un context transfrontalier Romania – Regatul Unit, context initiat anterior datei de 31 decembrie 2020, in conditiile prevazute in Acordul de retragere.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere si care se vor deplasa in Regatul Unit pentru mai mult de sase luni trebuie sa plateasca taxa de sanatate pentru imigratie (IHS), care le va permite sa acceseze asistenta medicala in Regatul Unit prin National Health Service (NHS).
Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisantii britanici care au dreptul la rezidenta legala pe teritoriul Romaniei vor avea acces, dupa finalizarea perioadei de tranzitie, la servicii medicale pe teritoriul Romaniei, in baza prevederilor legislatiei nationale si ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala.

“Asiguratii britanici beneficiari ai Acordului de retragere vor avea dreptul sa acceseze serviciile medicale corespunzatoare sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, atat timp cat indeplinesc conditiile prevazute in Acordul de retragere.”, mai transmite CNAS.

Pentru a veni in sprijinul persoanelor care intra sub incidenta reglementarilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o sectiune speciala, in care au fost postate informatii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sanatate din Romania si Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html

Informatiile vor fi actualizate permanent, pe masura ce se vor stabili noi reguli, in urma negocierilor derulate in prezent intre UE si Regatul Unit.

De asemenea, persoanele care doresc informatii suplimentare in domeniul asigurarilor de sanatate, in contextul Brexit, pot adresa intrebari la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi raspunsul expertilor.

CNAS mai recomanda cetatenilor ca inainte de a calatori in Regatul Unit sa se informeze asupra conditiilor de deplasare si a modului in care pot fi accesate serviciile de asistenta medicala.

Etichete: servicii medicale regatul unit, servicii medicale uk dupa brexit, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: