Studiu: Vaccinul DTP ar putea genera o imunitate incrucisata impotriva SARS-CoV-2

04/11/2020
Studiu: Vaccinul DTP ar putea genera o imunitate incrucisata impotriva SARS-CoV-2

Studiu: Vaccinul DTP ar putea genera o imunitate incrucisata impotriva SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-vaccinul-dtp-ar-putea-genera-o-imunitate-incrucisata-impotriva-sars-cov-2/

Vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (DTP), care este administrat copiilor, poate genera o imunitate incrucisata care ar fi capabila sa asigure o protectie impotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Complutense din Madrid si publicat in revista Frontiers in Immunology, conform EFE.

Articolul, semnat de imunologul Pedro Reche, identifica “existenta unei imunitati incrucisate extinse” intre virusul SARS-CoV-2 si antigenii prezenti in vaccinul DTP, relateaza si Agerpres.

Aceasta imunitate incrucisata ar permite declansarea reactiilor protectoare impotriva coronavirusului care provoaca COVID-19, prin activarea limfocitelor T CD8 si T CD4, dar si a limfocitelor B, la persoanele vaccinate.

Pedro Reche a reamintit ca infectia COVID-19 afecteaza mai ales varstnicii si in mai mica masura si intr-o forma mai usoara copiii. Totusi, atunci cand apare un virus nou, cei mici sunt de regula cei mai afectati. Imunologul spaniol care a realizat acest studiu in prima perioada de izolare a populatiei la domiciliu si-a propus sa demonstreze care sunt diferentele intre copii si adulti si a ales ca ipoteza de lucru faptul ca cei mici primesc vaccinul la doua luni dupa nastere.

Vaccinul DTP se administreaza pe plan global in primul an de viata (in trei sau patru doze), cu un rapel la varsta de 4-6 ani si o doza mai scazuta de antigen la varsta de 9-14 ani, pentru a putea induce o memorie imunitara puternica si cu o reactivitate incrucisata la virusuri.

Aceasta imunitate scade de-a lungul timpului, iar severitatea cu care ataca SARS-CoV-2 creste odata cu varsta pacientilor, batranii fiind cel mai grav afectati.

Sistemul imunitar, in general, nu recunoaste in mod global patogenii sau vaccinurile, ci recunoaste mici fragmente de antigeni (epitopi).

Pedro Reche a studiat vaccinurile pediatrice, precum cele dezvoltate impotriva hepatitei B, pojarului, varicelei, dar si vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) pentru a cunoaste antigenii din compozitiile lor si sa ii comparare apoi cu cei ai virusului SARS-CoV-2. Cele mai mari similaritati s-au dovedit a fi in cazul vaccinului DTP, mai relateaza sursele citate.

Memoria imunologica este generata ca urmare a actiunii epitopilor aflati in vaccin, acesta fiind procesul care reactioneaza atunci cand sistemul imunitar recunoaste epitopii din structura noului coronavirus, a precizat medicul spaniol. Acest lucru se intampla in cazul copiilor, dar, pe masura ce imbatranim, imunitatea se pierde, a adaugat specialistul spaniol.

Cercetatorul spaniol este de parere ca utilizarea acestui vaccin sau a unuia dintre derivatele sale cu sarcina mai slaba de antigen ar putea fi folosita asupra populatiei generale pentru a potenta astfel raspunsul imunitar impotriva SARS-CoV-2, mai relateaza EFE si Agerpres.

Etichete: vaccinul dtp, vaccinare dtp, vaccin imunitate covid-19, imunitate incrucisata sars-cov-2

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: