Identificarea leziunilor mamare

19/10/2020
Identificarea leziunilor mamare

Identificarea leziunilor mamare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/identificarea-leziunilor-mamare/

Dr. Cristian Viisoreanu

Nicio boala nu-i provoaca temeri mai mari unei femei decat cancerul mamar. Odata instalata, boala loveste puternic si pe alte cai. Poate afecta aspectul, feminitatea si sexualitatea unei femei. Multe paciente se tem ca schimbarile suferite de corpul lor le va afecta nu doar aspectul, ci si modul in care sunt percepute de cei din jur.

Cu toate acestea, in prezent exista motive de optimism legate de cancerul mamar. In ultimii 40 de ani, oamenii de stiinta au aflat extrem de multe despre modul si cauza dezvoltarii cancerului mamar si au facut pasi uriasi in diagnosticarea si tratarea acestuia.

Cercetarile au dus la descoperirea unor tratamente mai eficiente, sanse mai reduse de deces din cauza bolii si o calitate a vietii mai buna pentru milioane de supravietuitoare ale cancerului mamar, inclusiv femei la care acest tip de cancer a recidivat. In ceea ce priveste diagnosticarea au aparut mamografe mult mai performante, care pot realiza imagini de o calitate deosebita iar doza de iradiere este mult mai mica comparativ cu mamografele vechi. Se lucreaza, in prezent, la realizarea unui mamograf care sa exercite o presiune/compresie pe san mult mai mica, astfel incat aceasta investigatie sa fie acceptata mai usor de paciente.

In 1970, cancerul mamar era mult mai probabil sa fie diagnosticat intr-un stadiu mai avansat, iar tratamentul implica, de obicei, mastectomia radicala, adica extirparea intregului san, impreuna cu ganglionii limfatici axilari si muschii de sub san. Dupa operatie, chimioterapia dura, de obicei, un an, toate pacientele primeau recomandare de radioterapie, hormonoterapie si castrare chirurgicala sau radiologica.

In prezent, cancerul mamar poate fi diagnosticat in stadiile sale timpurii, prin mamografie, iar mastectomia radicala este efectuata rareori. Multe femei aleg tratamente care conserva sanul, precum lumpectomia, urmata de radioterapie, iar atunci cand este necesar, urmeaza un tratament mai scurt de chimioterapie.

Pana in anul 2018, carcinomul lobular in situ era diagnosticat ca fiind o leziune maligna, avand indicatie chirurgicala, de multe ori chiar de mastectomie bilaterala. Din anul 2019 si pana in prezent (conform ghidurilor internationale) acesta a fost exclus din categorie, trecand in cea a leziunilor precursoare.

De aceea, rata acestei interventii chirurgicale pentru carcinomul lobular a scazut. Atunci cand se cere o a doua parere, in general catre medici din strainatate, in cazul patologiilor oncologice complicate, deschiderea catre argumentarile medicilor din afara tarii ne ajuta sa intelegem si sa stabilim aceleasi indicatii terapeutice.

Influenta chimioterapiei asupra sistemului imunitar

Chimioaterapie poate produce variatii ale imunitatii indicate de nivelul leucocitar scazut. Cu toate acestea, se dovedeste a fi foarte importanta in eradicarea celulelor canceroase, lasand in acelasi timp loc imunitatii sa se refaca.

Rezultatele chimioterapiei cresc cu cat pacienta depisteaza tumora mai devreme. Din fericire, sistemul de screening inceput de noi din 2007 functioneaza, putandu-se observa astazi ca pacientele care sunt diagnosticate cu cancer mamar au descoperit boala intr-un stadiu incipient.

Mamografia, principala metoda imagistica de examinare mamara

Mamografia ramane, in comparatie cu ecografia de san sau RMN, o analiza care ofera detalii tangente detectiei micro-calcificarilor si a formatiunilor tumorale ce nu pot fi palpate, cu inalta acuratete.

Pentru micro-calcificarile grupate pe o suprafata mica, de 1-1,5 centimetri, este recomandata efectuarea punctiei stereotaxica, sub control mamografic. Pentru micro calcificari pe o suprafata circa de 5-6 centimetri sau chiar de 10 cm punctia stereotaxica poate fi putin depasita. Atunci cand se identifica o suprafata mai mare de micro calcificari este posibil sa avem o zona vizata de afectiune dezvoltata pe o suprafata mult mai mare decat este vizibila imagistic.

In acest caz, se aplica un tratament conservator. Daca nu se reuseste obtinerea de margini sanatoase in excizia chirurgicala, medicul chirurg va reincerca procedura. Daca nici la a doua incercare recupa glandulara nu are margini sanatoase, pentru carcinomul in situ este indicat sa se efectueze mastectomia, ca urmare a imposibilitatii refacerii sanului.

Localizarea leziunilor mamare infraclinice

In cazul exciziei nodulilor infraclinici, de mici dimensiuni, nepalpabili sau pentru micro calcificari, care au fost identificati ca maligni, se recomanda reperajul cu mandren metalic. Acesta ofera un ghidaj bun al zonei vizate si ajuta la excizii echilibrate, realizate cu multa precizie, evitand astfel rezectia inutila a unei suprafete mai mari, avand certitudinea exciziei ei. Pozitionand acest reper metalic sub ghidaj mamografic, formatiunea patologica poate fi localizata cu exactitate. Procedura poate fi inlocuita pentru tumorile infra clinice, nepalpabile care au expresie ecografica. Pentru aceste cazuri se foloseste ghidajul ecografic intra operator si astfel este exclus un traumatism suplimentar. Beneficiile acestei proceduri sunt lesne de inteles, pacienta vindecandu-se mai rapid si mai usor, fara traume.

Importanta drenajul limfatic

Exista in practica medicala mai multe metode prin care se realizeaza oprirea limforeei. Imediat dupa operatie, se intampla foarte rar sa se instaleze limfedemul bratului (desi, nu este imposibil). Insa considerand renuntarea sau nu la bandajele compresive locale, pacienta se va recupera tot timp de trei saptamani. A doua zi dupa operatie, pacientei i se recomanda sa inceapa sa ridice mana, ca ea sa isi recapete mobilitatea in articulatia umarului, urmand ca de a treia zi sa isi recastige complet mobilitatea mainii. In acest scop, este foarte importanta pastrarea mobilitatii articulatiei umarului, mentionand aici kinetoterapia, de mare ajutor in reducerea locala a durerii.

De asemenea, foarte util este drenajul limfatic postoperator, de a doua zi, cu scopul mentinerii limfaticelor permeabile, stimularea potentei vaselor limfatice care vor prelua din drenajul bratului pentru a preveni limfedemul.

Drenajul este necesar circa o luna. Dupa aproximativ patru saptamani plaga si axila incep sa se vindece complet, vasele limfatice ducand limfa bratului, devenind vase principale, evitandu-se astfel limfedemul.

Tehnica ganglionului-santinela

Ganglionul-santinela este o metoda prin care se reuseste salvarea pacientelor de limfadenectomie (exista si posibilitatea ca tumorile din cadranele interne si o parte din tumorile din cadranul central sa dreneze limfa si celule tumorale in ganglionii mamari interni). Medicul poate vedea in ce zona ganglionara se poate extinde tumora cu ajutorul limfoscintigrafiei, care ghideaza operatia. Ca dezavantaj al acestei metode il reprezinta iradierea (doza de iradiere este egala cu doza incasata la o radiografie dentara), insa tehnica este vitala pentru ca ea indica medicului locul vizat operatiei. Daca, in urma analizarii, ganglionii-santinela nu prezinta modificari, atunci ei salveaza pacienta de la limfadenectomie inutila.

Etichete: cancerul la san, cancer mamar, leziuni mamare, mamografie, dr cristian viisoreanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: