DSP Arad: Romania nu are un cadru legal adaptat situatiilor de urgenta | Presiuni uriase pe angajati

20/08/2020
DSP Arad: Romania nu are un cadru legal adaptat situatiilor de urgenta | Presiuni uriase pe angajati

DSP Arad: Romania nu are un cadru legal adaptat situatiilor de urgenta | Presiuni uriase pe angajati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dsp-arad-romania-nu-are-un-cadru-legal-adaptat-situatiilor-de-urgenta-presiuni-uriase-pe-angajati/

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad reclama ca jumatate dintre angajatii institutiei sunt cercetati penal in urma activitatilor si deciziilor luate in pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii in afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea raspandirii noului coronavirus.

Potrivit Agerpres, directorul DSP Arad, Horea Timis, spune ca ‘toti angajatii cu atributii de conducere si cu putere de decizie din institutie sunt cu dosare penale’, ceea ce inseamna jumatate dintre angajatii DSP, adica aproape 30 de persoane.

“Noi suntem tot intr-o ancheta. De la inceputul pandemiei, am fost asaltati de tot felul de plangeri, sa fim chemati medicii la tot felul de anchete, incepand cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curtii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontiera, a achizitiilor facute in stare de urgenta”, a spus Timis, care a precizat ca in toate cazurile este vorba de autosesizarea procurorilor si politistilor.

El a explicat ca, in special in starea de urgenta, au fost cazuri in care s-au luat decizii fara a exista cadrul legal, ‘dar care au salvat situatia’.

“De exemplu, conform legii, eu nu am voie sa depasesc bugetul de venituri si cheltuieli de anul trecut, asta desi in stare de urgenta sau stare de alerta capacitatea financiara a DSP a crescut, avand in vedere ca am inceput sa facem contra-cost teste PCR, incasam bani si facem achizitii. Automat se modifica veniturile si cheltuielile fata de anul trecut. Daca incalci aceasta limita, e caz penal, am inteles. Eu trebuie sa stau si sa astept sa se modifice legile tarii sau sa merg mai departe tinand cont de contextul pandemic si nevoia de interventie rapida a medicilor si specialistilor DSP”, a spus Horea Timis, potrivit sursei citate.

El a punctat ca ‘in toate cazurile in care s-a incalcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP sa duca acasa’ si ca pe timpul starii de urgenta au fost foarte multe decizii-limita.

Totodata, a adaugat ca aceste anchete au pus presiuni uriase pe angajatii DSP si ai altor institutii publice, iar functionarii nu mai vor sa iasa din litera legii, din cauza fricii.

“Trebuie sa se inteleaga ca s-a actionat in afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o interventie rapida a autoritatilor pentru a limita raspandirea infectiei sau pentru a salva anumite situatii”, a mai afirmat Horea Timis, potrivit Agerpres.

El a concluzionat ca Romania nu are un cadru legal adaptat situatiilor de urgenta.

Etichete: dsp arad, dosare penale angajati dsp, decizii dsp stare de urgenta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: