Studiu: O proteina din organismul uman ar fi responsabila de agravarea bolii Covid-19

10/08/2020
Studiu: O proteina din organismul uman ar fi responsabila de agravarea bolii Covid-19

Studiu: O proteina din organismul uman ar fi responsabila de agravarea bolii Covid-19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-o-proteina-din-organismul-uman-ar-fi-responsabila-de-agravarea-bolii-covid-19/

O proteina sintetizata de organismul uman intr-un context inflamator ar putea juca un rol important in formele grave ale maladiei Covid-19. Monitorizarea acesteia de catre medici s-ar putea dovedi utila pentru a se evita agravarea bolii, potrivit unui studiu realizat de cercetatori francezi, conform AFP.

Potrivit studiului publicat in revista Cell, a fost detectata o concentratie foarte ridicata – de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala a acestei proteine, calprotectina, la pacientii afectati de o forma severa de Covid-19, relateaza si Agerpres.

“Rezultatele noastre sugereaza ca proteina calprotectina ar putea fi vinovata de agravarea COVID-19”, a declarat intr-un comunicat autorul principal al studiului, cercetatorul in imunologie Aymeric Silvin, potrivit surselor citate.

Numeroase studii realizate in lumea intreaga incearca sa inteleaga mai bine mecanismele aflate la baza “furtunii de citokine”, o reactie inflamatorie necontrolata si excesiva, observata in cazul formelor grave de COVID-19.

“Cresterea puternica a concentratiei de calprotectina in sange ar putea sa se produca inainte de furtuna de citokine asociata cu evolutia inflamatorie a pacientilor care dezvolta o forma severa”, a continuat Aymeric Silvin.

In teorie, ar putea fi astfel identificati pacientii care risca sa dezvolte o forma severa a bolii prin testarea concentratiei de calprotectina din sangele lor, potrivit unui comunicat publicat de organizatiile franceze aflate la originea acestui studiu.
In plus, aceasta pista de cercetare ar putea oferi o abordare terapeutica inedita, deoarece blocarea receptorului calprotectinei ar putea stimula combaterea fenomenului de agravare a bolii.

Cercetatorii au transmis ca aceste strategii urmeaza sa fie evaluate prin studii clinice.

Etichete: factori agravare covid-19, studiu covid-19, proteina coronaviruscalprotectina

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: