Evali, o noua afectiune pulmonara cauzata de fumatul electronic

20/01/2020
Evali, o noua afectiune pulmonara cauzata de fumatul electronic

Evali, o noua afectiune pulmonara cauzata de fumatul electronic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/evali-o-noua-afectiune-pulmonara-cauzata-de-fumatul-electronic/

O noua afectiune indusa de tigara electronica si o noua consecinta a fumatului este Evali, o boala care in Romania este necunoscuta.

Potrivit specialistilor, semnele prezente ale afectiunii sunt: tahicardie, febra, tahipnee (stare patologica constand in accelerarea anormala a ritmului de respiratie), hipoximie.

“Evali – o noua afectiune indusa de tigara electronica, o noua consecinta a fumatului. Nu exista tip de produs sanatos, exista doar promovare intensa cu niste victime recrutate din randul adolescentilor. Dinamica este ingrijoratoare. (…) Ce este in aceste tigari electronice? (…) Se pedaleaza foarte mult pe agenti aromatizanti, dar exista o multitudine de alti compusi care sunt inhalati de acesti vapers si care sunt daunatori. (…) Unii sustin ca aceasta tigara electronica este daunatoare doar din cauza adaugarilor la nicotina pe care le face prin initiative proprii un adolescent doritor sa mai incerce si alte lucruri. Pentru multi dintre acestia doar consumul acelei tigari electronice cu nicotina este daunator. (…) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctata si de unele expresii gastrointestinale si simptome sistemice si aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febra, tahipnee, hipoximie”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, citat de Agerpres.

Unul dintre compusii lichidului din tigara electronica, propilen glicol, induce crize de astm. Acesta exacerbeaza crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. Aromele reprezinta un factor daunator in plus si pot avea legatura cu leziunile pulmonare.

Potrivit specialistului, exista doua linii de terapie: antibiotice si corticoizi.

“Avem o noua afectiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? As zice fara menajamente cei care promoveaza siguranta acestor produse, si bineinteles si doctorii care nu sunt educati sa stopeze, si ONG-urile, guvernele, tarile care nu au facut nimic in acest moment, doar au mers pe castiguri imediate si pe contributia la bugetul de stat. Iar de aici, pe aceasta boala se construieste la ora actuala un intreg esafodaj, care impune medicilor o noua atitudine in fata unui consumator de tigara electronica. Se discuta de foarte multe relatii inclusiv cu drogurile si care dau de gandit”, a mai precizat dr. Mihaltan conform sursei citate.

El a adaugat ca, in opinia lui, cea mai eficienta masura antifumat o reprezinta taxa pe pachetul de tutun.

Etichete: evali, afectiune pulmonara, fumatul electronic, riscuri tigara electronica, florin mihaltan

autor

Autor: Adriana Pavel

6 Comentarii

  1. Bogdan Catalin says:

    Un articol absolut ridicol. Titlu mare despre o boala abia descoperita si despre care CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a scris ca la persoanele afectate a fost gasit acetat de vitamina E care nu este prezent in lichidele de pe piata. Toate lichidele de pe piata sunt create in medii controlate, toti producatorii au aprobari pentru a putea face asta.
    Mai departe. Se spune ca propilen glicol induce crize de astm. Este cat se poate de fals. Propilen Glicol este folosit in industria alimentara cat si in industria farmaceutica pe post de stabilizator, solvent. Este folosit in medicamente cu administrare orala, intravenoase.
    incercati sa faceti un minim de cercetare inainte sa postati articole pentru reclama.
    Iarasi nu se specifica in acest articol ca toti care au avut aceasta boala au legatura cu cartusele cu THC.
    Este foarte grav ca aceia care s-au imbolnavit au dat vina pe “vapat” la general, la fel si presa. Nimeni nu spune toate datele problemei.
    “Cine este coresponsabil? As zice fara menajamente cei care promoveaza siguranta acestor produse”. Sunt milioane care vapeaza de ani de zile si spun ca se simt mult mai bine de cand au inceput. Uitam ca inainte se facea reclama la televizor la tigarile traditionale? Si ca erau catalogate ca sanatoase?
    Unde sunt linkurile catre sursa citata?

  2. IONUT says:

    Nu cred că au fost promovate niciodată că o alternativă sănătoasă, au fost promovate ca o alternativă mai puțin nociva ! Mor milioane de oameni anual de la fumatul de tutun, cred că mult mai puțin mor de la fumatul de țigări electronice.
    Nu încurajez fumatul in nicio forma a sa dar opriți dezinformarea asta idioată!
    Oamenii care în general au probleme de sănătate imediate de la fumatul de țigări electronice ori consuma lichide din surse nesigure sau își fabrica ei in casa lichidul .

  3. Vlad Sarbu says:

    Cea mai mare problema o reprezintă infuzia de fakenews în on-line … Înainte de a reposta o știre încercați să verificați sursa originală. Unii sunt specialiști că și-au pus mintea la contribuție alți sunt din categoria “copy-paste” .

  4. Alex says:

    Si unde sunt publicate aceste studii ale domnului Mihaltan? As fi foarte curios sa le citesc. Aparent acest doctor e mai destept decat tot institutul de cercetare din Anglia care se ocupa de research in domeniul tigarilor electronice de ani de zile.

  5. Vlad says:

    “However, CDC and Food and Drug Administration (FDA) officials urge everyone to avoid e-cigarette or vaping products that contain tetrahydrocannabinol, or THC (a high-inducing chemical derived from marijuana). THC has been detected in most of the EVALI case samples tested by the FDA so far, according to the CDC.”

    Cand preluati o stire, puneti cu totul, nu doar prima parte. Va place sa induceti oamenii in eroare sau sunteti platiti pentru asta?

  6. Wolf says:

    OK , dar solutia este nu cea prezentata de taxa etc etc , ci desfintarea tutunului , dar asta ar fi o pierdere pentru buget deci … cum sa te lasi de fumat ? De cea electronica mai e o sansa eu asa am facut reducand treptat , insa de cealalta cu tutun real e foarte greu si trebuie alternativa doar ca-n Ro nu prea e asa de usor …

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: