Atentionare privind vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor in sapte tari

08/01/2020
Atentionare privind vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor in sapte tari

Atentionare privind vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor in sapte tari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atentionare-privind-vaccinarea-obligatorie-impotriva-polio-virusurilor-in-sapte-tari/

Cetatenii romani care calatoresc spre si dinspre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia si Filipine, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie sa detina documente care sa ateste vaccinarea antipoliomielita (carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea masurii de extindere a starii de Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala (USPII) in urma evaluarii recente cu privire la pericolul de raspandire a virusului polio salbatic si/sau derivat din vaccin, actualizand lista cu tarile mentionate pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielita

Totodata, este recomandata vaccinarea persoanelor care calatoresc spre si dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineza, Coasta de Fildes, Republica Democratica Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africana, Somalia, Togo si Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio in sub-regiunea lacului Ciad se mentine si pentru tarile invecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria si Sudanul de Sud.

“Conform informatiilor primite de la autoritatile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea parasirii teritoriului statului in cauza”, se arata in informarea MAE.

OMS si specialistii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar International – 2005 (RSI-2005) reitereaza faptul ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international constituie inca un risc si se recomanda pentru calatoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielita.

Pentru cetatenii romani care calatoresc spre aceste tari si nu au fost vaccinati antipoliomielita in ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul/carnetul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

Etichete: vaccinarea obligatorie, atentionare calatorie, poliomielita, polio-virusuri 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: