Premiera la Spitalul Bagdasar-Arseni | Proceduri microchirurgicale reconstructive pentru ameliorarea efectelor limfedemului

15/11/2019
Premiera la Spitalul Bagdasar-Arseni | Proceduri microchirurgicale reconstructive pentru ameliorarea efectelor limfedemului

Premiera la Spitalul Bagdasar-Arseni | Proceduri microchirurgicale reconstructive pentru ameliorarea efectelor limfedemului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-la-spitalul-bagdasar-arseni-proceduri-microchirurgicale-reconstructive-pentru-ameliorarea-efectelor-limfedemului/

La Spitalul Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arseni’ au fost realizate, pentru prima data intr-o unitate sanitara de stat din Romania, proceduri microchirurgicale reconstructive specifice pentru ameliorarea efectelor limfedemului la doua paciente.

“Cancerul de san reprezinta o problema importanta de sanatate in tara noastra si, in afara de tratamentul chirurgical care presupune de cele mai multe ori extirparea sanului, dar si a ganglionilor limfatici de la nivelul axilei, intervin si unele probleme ulterioare. (…) Dupa extirparea ganglionilor limfatici de la nivelul regiunii axilare, nemaiexistand acest drenaj limfatic, tot membrul superior se umfla, impiedicand functionalitatea normala a mainii respective si determinand si tulburari de alta natura, de natura estetica, grevand viata sociala ulterioara a pacientelor. Pana acum, acest limfedem era tratat, de regula, prin metode conservatoare – anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui si, in cele din urma, se practicau si anumite interventii chirurgicale de excizie pur si simplu a tesuturilor edematiate, dar cu sechele post operatorii destul de neplacute pentru pacienti si fara a rezolva pe deplin afectiunea”, a explicat medicul Silviu Marinescu, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat ca in strainatate s-au dezvoltat deja tehnici microchirurgicale care permit refacerea drenajului limfatic si remiterea edemului.

“Aceasta este noutatea zilei de ieri. Si la noi in tara s-au facut deja doua interventii chirurgicale si speram ca, de acum incolo, sa fie cat mai multe interventii de microchirurgie care presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice si vene, care sa permita ca limfa sa fie preluata de sistemul venos al pacientei si membrul respectiv sa isi revina la normal. Acestea este un tip de interventie, iar celalalt tip de interventie presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din alta regiune in regiunea afectata care sa poata prelua limfa in exces de la nivelul membrului respectiv”, a adaugat Marinescu conform sursei citate.

Aceste tehnici se pot aplica nu numai membrului superior, dar si membrului inferior, intrucat limfedemul poate sa apara si la acel nivel, in special, dupa excizia unor tumori din sfera genitala, dar si la alte patologii.

Echipa medicala care a realizat interventiile a fost formata din medicul primar Silviu Adrian Marinescu, medicul specialist Anca Bordianu, medicul rezident Irina Ilie (Leoveanu) de la Sectia de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a spitalului, sub supravegherea si consultarea medicului Edward I. Chang de la Departamentul de Chirurgie Plastica al MD Anderson Cancer Center, Houston, USA.

Etichete: limfedem, ameliorarea limfedemului, drenaj limfatic, refacerea drenajului limfatic, spitalul bagdasar-arseni

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: