Medicina de familie este o specialitate de sine statatoare, neconvertibila

28/10/2019
Medicina de familie este o specialitate de sine statatoare, neconvertibila

Medicina de familie este o specialitate de sine statatoare, neconvertibila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-de-familie-este-o-specialitate-de-sine-statatoare-neconvertibila/

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului (L477/2019) aduce o modificare radicala in profesia medicala si pune in pericol starea de sanatate a populatiei, iar medicii de familie sunt deopotriva indignati si ingrijorati de modificarile propuse, transmite Senatul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) intr-un document de pozitie fata de schimbarile legislative propuse prin Legea Rezidentiatului.

Practic, o prevedere a proiectului legislativ va permite medicilor de alte specialitati sa devina medici de familie printr-o metoda care nu asigura pregatire integrala, dupa efectuarea unui stagiu de 6 luni in unitati sanitare acreditate pentru pregatirea in rezidentiatul de medicina de familie si fara sustinerea examenului de medic specialist organizat de Ministerul Sanatatii.

“In conditiile in care starea de sanatate a populatiei generale reprezinta o preocupare declarata a autoritatilor, dorindu-se organizarea unor servicii medicale de calitate centrate pe pacient si asigurarea accesului la servici medicale de calitate tuturor pacientilor, indiferent de varsta, SNMF, in numele medicilor de familie din intreaga tara, atrage atentia decidentilor ca medicina de familie trebuie sa ramana o specialitate de sine statatoare tratata cu aceeasi importanta ca si celelalte specialitati medicale si nu o zona de refugiu pentru medici reconvertiti professional.”, se arata in documentul de pozitie.

Argumentele pentru care medicii de familie solicita ferm anularea acestei prevederi din legea care reglementeaza rezidentiatul si pledeaza pentru mentinerea medicinei de familie ca specialitate care poate fi obtinuta doar dupa parcurgerea curriculumului specific cu durata de 4 ani si sustinerea examenului sunt:

1. Curriculum pentru Medicina de Familie este una specifica, vasta si complexa ce nu poate fi “adaptata” si nici “concentrata”.

2. Medicina de familie este singura specialitate care asigura servicii integrate pentru toate varstele – copil, adult, varstnic – si presupune interventii preventive si curative atat din domeniul medical cat si chirurgical.

3. Exista legislatie care reglementeaza obtinerea celei de-a doua specialitati – este vorba despre un rezidentiat cu plata care se parcurge cu echivalarea stagiilor comune.

4. Pregatirea practica pentru specialitatea de Medicina de Familie este o pregatire particulara cu elemente care o diferentiaza semnificativ de practica din spitale si chiar de cea din ambulatoriul de specialitate.

5. Calitatea serviciilor din medicina primara si ingrijirea pacientului vor avea mult de suferit daca vor fi asigurate de medici fara practica si fara experienta specifica. In mod curent, rezidentii de medicina familiei fac practica in cabinetele medicilor de familie, adica exact in cabinete in care vor lucra dupa obtinerea specialitatii.

6. Medicii cu specialitatea de Medicina de familie se simt discriminati si ofensati de modul in care specialitatea lor poate fi abordata de un coleg de alta specialitate in timp ce invers nu este posibil.

Tinand cont de toate aceste argumente, SNMF solicita decidentilor modificarea proiectului de lege prin excluderea art.44 alin 4.1.

Etichete: legea rezidentiatului, medicina de familie, medic de familie, rezidentiat medicina de familie, societatea nationala de medicina familiei, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. loredana dascalu says:

    ce sa mai spunem ca dupa 20 de ani de buna practica medicala,cei care nu avem rezidentiatul suntem in continuare penalizati cu 10% sau obligati sa facem rezidentiatul de la zero,inclusiv stagii de pregatire in alte cabinete de medicina de familie…

  2. Ludwig says:

    Iar se preconizeaza distrugerea unei specialitati si inlocuirea medicilor de familie care dupa 20 de ani de la infintare a sistemului au dobandit marea majoritate suficienta experienta pentru a fi competitivi si profesionisti oriunde in lumea larga, cu medici marea majoritate incompetenti care nu-si gasesc locul in alte specialitati medicale .
    Din pacate se propun cele mai proaste solutii pentru”rezolvarea” problemelor dupa modelul politic tampit de care societatea noastra nu doreste sa se debaraseze.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: