Distribuitorii europeni de medicamente reactioneaza la decizia MS de a interzice exportul paralel

16/09/2019
Distribuitorii europeni de medicamente reactioneaza la decizia MS de a interzice exportul paralel

Distribuitorii europeni de medicamente reactioneaza la decizia MS de a interzice exportul paralel

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/distribuitorii-europeni-de-medicamente-reactioneaza-la-decizia-ms-de-a-interzice-exportul-paralel/

Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM )sustine ca Ministerul Sanatatii propune interzicerea temporara a exportului paralel cu riscul incalcarii principiilor Pietei unice si fara respectarea legislatiei in vigoare.

Reprezentantii ADEM spun ca, in cazul in care ar fi existat discontinuitati care sa puna in pericol sanatatea publica, autoritatile ar fi trebuit sa emita o Alerta nationala privind scaderea stocurilor de medicamente sub un nivel minim acceptat si, implicit, o lista temporara sub observatie cu produsele interzise temporar de la export.

De asemenea, in opinia ADEM, restrictionarea comertului intracomunitar fara o analiza detaliata bazata pe date concrete si fara a se preciza in niciun fel care sunt motivele scaderii sau epuizarii acestor stocuri de medicamente nu face parte dintre recomandarile Comisiei Europene si nici dintre prevederile Tratatului de functionare al UE privind libera circulatie.

Potrivit unui comunicat remis luni, distribuitori europeni de medicamente solicita reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru sase luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pietei unice europene.

Reamintim ca saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a decis suspendarea distributiei in strainatate in cazul a 125 de medicamente citostatice si 47 de imunosupresoare necesare pentru tratamentul bolilor oncologice sau post-transplant.

Masura a fost luata ca urmare a notificarii venite din partea reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizari din partea pacientilor si specialistilor din domeniu.

Etichete: export paralele de medicamente, distributie medicamente, citostatice, imunosupresoareĀ 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: