Prof. dr. Florin Mihaltan: Tusea matinala cu sau fara expectoratie, unul dintre simptomele BPOC-ului

05/10/2018
Prof. dr. Florin Mihaltan: Tusea matinala cu sau fara expectoratie, unul dintre simptomele BPOC-ului

Prof. dr. Florin Mihaltan: Tusea matinala cu sau fara expectoratie, unul dintre simptomele BPOC-ului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-florin-mihaltan-tusea-matinala-cu-sau-fara-expectoratie-unul-dintre-simptomele-bpoc-ului/


Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Boala afecteaza tractul respirator inferior si inregistreaza in secolul 21 o incidenta in crestere, si o rata de mortalitate ingrijoratoare, aceasta afectiune avand un puternic impact asupra starii de sanatate a pacientilor.

Mai multi factori sunt in implicati in aparitia bolii, insa doi sunt principali.

“Sunt doi factori de risc importanti pentru BPOC: primul este tabagismul in varianta activ sau pasiv si poluarea casnica si industriala – pulberi, gaze, combustibili lichizi sau solizi, organici, particule Diesel”, explicat prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, seful Clinicii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”din Bucuresti.

Foarte important in aceasta afectiune este diagnosticul precoce, accesul imediat la tratament precum si stoparea fumatului. De asemenea, este esential ca medicul de familie sa recunoasca semnalele acestei boli si sa indrume pacientul spre cabinetul medicului specialist.

Potrivit prof. dr. Mihaltan, pacientul, de obicei, are dispnee de efort la eforturi din ce in ce mai mici, tuse matinala cu sau fara expectoratie senzatie de constrictie toracica si poate face crize de sufocare nocturne.

“Atentie adeseori in scenariul acestei boli apare o infectie de cai aeriene inferioare dupa care pacientul acuza ingreunarea respiratiei. Profilul pacientului cu BPOC care trebuie sa atraga atentia medicului de familie pentru a fi trimis la medicul specialist este de obicei barbat peste 40-45 de ani, fumator cu episoade de infectii repetitive si cu o gafaiala progresiva in timp”, a mai explicat pentru Formare Medicala profesorul Florin Mihaltan.

Referitor la noutatile de tratament, noutati prezentate si la congresul de BPOC care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, medicul a spus ca in prezent sunt clase de medicament care au aparut in ultimii ani si care sunt sub forma de sprayuri.

“Acestea competitioneaza pentru a face dilatatia cailor aeriene stramtorate de boala. Sunt clase bronhodilatatoare care se administreaza fie singure, fie in asociere sau combinatii de de bronhodilatatoare cu corticoizi inhalatori pentru forme mai severe de boala unde sunt criterii bine statuate de ghiduri ca indicatie. In aceasta boala care avea un profil deceptionant in urma cu 20 de ani, noile clase de medicamente au indus un optimism terapeutic care se materializeaza intr-o calitate mai buna a vietii si o incetinire a declinului bolii. Pacientii traiesc mai mult si mai bine”, a mai spus specialistul de la “Marius Nasta”.

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile