Paun: Ii incurajez pe tinerii medici sa ramana in Romania pentru ca numai asa putem reconstrui sistemul sanitar romanesc

24/09/2018

Paun: Ii incurajez pe tinerii medici sa ramana in Romania pentru ca numai asa putem reconstrui sistemul sanitar romanesc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/paun-ii-incurajez-pe-tinerii-medici-sa-ramana-in-romania-pentru-ca-numai-asa-putem-reconstrui-sistemul-sanitar-romanesc/


Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, afirma ca este necesara o schimbare de paradigma in domeniul sanatatii, care sa fie asumata de toti actorii din sistemul sanitar.

“Ca pacient, as dori sa contribui activ la luarea deciziilor din sistem, sa am un cuvant de spus atunci cand se iau decizii si pe zona de politici sanitare si pe zona de infrastructura si pe zona de prioritizare a finantarii diverselor obiective din sistemul sanitar. Cred ca o astfel de transparenta ar fi benefica sistemului sanitar romanesc, pentru ca de-a lungul anilor au existat nenumarate incercari de reformare, care de fapt erau tentative la raspunsul cum sa recapatam increderea in sistem, dar majoritatea au fost spuse esecului. Ne confruntam in fiecare zi cu o criza in sistemul sanitar, asta vedem cu ochiul liber: criza medicamentelor, criza personalului. In toate clasamentele europene suntem ultimii. Increderea pacientului in sistem este intr-adevar foarte scazuta, ori lucrurile acestea au consecinte directe asupra sanatatii noastre. Ca atare, este necesara o schimbare de paradigma, care sa fie asumata de toti actorii din sistem si de politicieni, de autoritati si de pacienti, si de societatile profesionale, absolut toti cei care au un cuvant de spus la schimbarea sistemului trebuie sa contribuie cu putin la aceasta, urmand modele care si-au dovedit eficienta. (…) Trebuie sa ne asiguram o strategie pe care sa o urmam indiferent de schimbarile atat de frecvente din sistem”, a declarat Diana Paun, citata de Agerpres.

Ea a spus ca, atat in calitate de medic cat si de consilier de stat, ii incurajeaza pe tinerii medici sa ramana sa profeseze in Romania intrucat ‘numai asa se poate reconstrui sistemul sanitar romanesc cu forte proaspete’.

“Ca medic, dar si in calitate de consilier de stat in Administratia Prezidentiala, atunci cand ma gandesc la viitor ma gandesc la tineri, pe care ii incurajez in primul rand sa isi aleaga medicina ca profil de cariera pentru ca este o meserie frumoasa si cu har si in al doilea rand ii incurajez pe tinerii medici sa ramana in Romania pentru ca numai asa putem reconstrui sistemul sanitar romanesc cu forte proaspete, cu tineri entuziasti, pe care de asemenea ii incurajez sa se pregateasca, sa deschisa noi orizonturi si sa duca mai departe traditia medicinei romanesti. Este in al doilea rand important pentru noi, medicii consacrati, sa transmitem mai departe traditia, valorile pe care noi le-am invatat, tocmai pentru a putea regandi impreuna ceea ce ne dorim cu totii”, a mai precizat Diana Paun conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. ludwig says:

    …invatamantul medical din ultimii 20-30 ani lasa de dorit…degeaba raman in tara daca au invatat medicina “dupa ureche ” … mai bine sa plece si sa se intoarca dupa 3-5 ani vom fi cu totii mai castigati.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: