CNAS a elaborat proiectul de modificare a legislatiei DES

13/08/2018
CNAS a elaborat proiectul de modificare a legislatiei DES

CNAS a elaborat proiectul de modificare a legislatiei DES

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-a-elaborat-proiectul-de-modificare-a-legislatiei-des/


CNAS a elaborat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in scopul punerii in acord a prevederilor acesteia cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES).

Proiectul propune o noua forma a articolelor 30, alin. (2) si (3) si 280 alin. (2) din Legea 95/2006, care au fost declarate neconstitutionale, introducerea in acelasi act normativ a unui nou titlu (XX), dedicat in exclusivitate DES, precum si abrogarea in consecinta a actualelor Norme metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului, cuprinse in HG 34/2015, scrie intr-un comunicat de presa al CNAS.
Astfel, conform sursei mentionate, prin proiectul de act normativ se urmareste reglementarea la nivelul legislatiei primare a urmatoarelor:

– Sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toti pacientii care au obligatia, potrivit prevederilor Titlului VIII din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de sanatate si pentru toti furnizorii de servicii medicale, pentru toate tipurile de asistenta medicala, aflati sau nu intr-o relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate.

– DES are drept scop cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul la date si informatii medicale, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati;

– Sistemul DES este parte integranta a platformei informatice din asigurarile de sanatate, care se utilizeaza in mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii, autorizati in conformitate cu prevederile legale, prin medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acesti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate pacientilor aferente intregii activitati medicale;

Continut educational:

– Sistemul DES poate face obiectul unor acorduri internationale in baza liberei circulatii a persoanelor pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE sau al Confederatiei Elvetiene si a asistentei medicale transfrontaliere, cu respectarea principiului liberei circulatii a datelor cu caracter personal in spatiul comunitar si, totodata, poate face obiectul interoperabilitatii cu registrele nationale de sanatate.

Proiectul a fost trimis spre analiza Ministerului Sanatatii, urmand sa parcurga pasii procedurali in directia modificarii legislatiei actuale, in sensul conformitatii cu decizia mentionata a Curtii Constitutionale, mai transmite CNAS.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: