Ministerul Sanatatii va sesiza organele de ancheta in urma unui control la Agentia Nationala de Transplant

23/11/2016

Ministerul Sanatatii va sesiza organele de ancheta in urma unui control la Agentia Nationala de Transplant

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-va-sesiza-organele-de-ancheta-in-urma-unui-control-la-agentia-nationala-de-transplant/

poza ministerul sanatatiiMinisterul Sanatatii va sesiza toate organele abilitate in legatura cu posibile fapte de natura penala, in urma verificarii efectuate de Corpul de control la Agentia Nationala de Transplant.

“In urma acestui control vor fi sesizate toate organele abilitate pentru posibile fapte de natura penala, fals si uz de fals si in legatura cu modul de acreditare a unitatilor sanitare pentru desfasurarea activitatilor in domeniul transplantului. Cerem o evaluare de catre ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea indeplinirii criteriilor de acreditare si intreprinderea masurilor necesare pentru retragerea acreditarii unitatilor sanitare care nu indeplinesc conditiile conform Ordinului ministrului Sanatatii 860 din 2013”, a declarat Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

El mai spune ca vor fi elaborate in regim de urgenta actele normative pentru completarea reglementarilor din domeniul transplantului si pentru transpunerea directivelor europene.

“Solicitam modificarea Consiliului Stiintific al ANT, avand in vedere faptul ca acesta este nefunctional. Se vor face in regim de urgenta diligentele necesare pentru aprobarea, prin ordin de ministru, a modului de alocare la nivel national a grefoanelor de organe, tesuturi si celule”, a mai precizat ministrul.

Corpul de control a verificat prin sondaj si patru centre in care se facea prelevare de organe si in toate s-au gasit nereguli.

“In legatura cu acreditarea centrelor unde ar trebui sa se faca prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. In toate cele patru cazuri a gasit nereguli majore. Este vorba de spitalele judetene de urgenta din Braila, Alba Iulia, Ploiesti si Resita. Corpul de control a constatat ca Agentia Nationala de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, desi acestea nu indeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unitati sanitare nu detinea aparatura necesara declararii mortii cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unitatilor sanitare, nu s-a desfasurat nicio activitate de prelevare de organe pana in prezent”, a explicat reprezentantul MS, potrivit Agerpres.

Voiculescu a mai mentionat ca raportul Corpului de control arata ca la Agentia Nationala de Transplant nu exista proceduri si criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate catre pacientii care au nevoie de transplant si ca nu exista niciun registru pentru fiecare organ prelevat in parte.

Tot potrivit acestuia, la ANT au fost gasite probleme privind derularea unui proiect european privind transplantul de organe.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: