Rodica Tanasescu: Finantarea asistentei medicale primare este jenanta

11/03/2016

Rodica Tanasescu: Finantarea asistentei medicale primare este jenanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rodica-tanasescu-finantarea-asistentei-medicale-primare-este-jenanta/

rodica-tanasescu-dezbatere-cotroceniDr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, spune ca finantarea asistentei medicale primare, de sub 6 % din FNUASS, este jenanta.

Astfel, a mai adaugat ea, veniturile personalului din asistenta medicala primara si din ambulatoriul de specialitate vor scadea.

“Trebuie sa precizez foarte clar ca finantarea asistentei medicale primare este jenanta. Va fi in acest an sub 6 % din FNUASS total. Am avut in 2015 6,5 % din Fondul total al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar in acest an, cand a crescut acest fond strict pentru zona spitaliceasca, (…) medicina de familie va cobori sub 6 %, deci va avea 5 si ceva la suta, in conditiile in care se asigura finantarea a 11.500 de cabinete, care cuprind in jur de 12.000 de medici de familie si in jur de 25.000-30.000 de asistenti medicali, plus contabilitate, femei de serviciu si tot ce inseamna redevente, utilitati, softuri, tipizate etc”, a declarat presedintele SNFM, conform Agerpres.

Ea a mai afirmat ca, pe langa faptul ca s-a considerat ca personal medical exista numai in spitale, exista si Codul fiscal care spune ca vrea sa aduca o relaxare fiscala, dar in cazul persoanelor fizice autorizate cum sunt medicii din asistenta medicala primara si majoritatea din ambulatoriul de specialitate e vorba de o suprataxare.

“Asadar, veniturile vor scadea drastic si atunci ne intrebam pana unde? Ce fel de decidenti au putut sa ignore majoritatea medicilor din Romania sau un procent extrem de important din asistentii medicali? Este inacceptabil. Este nevoie sa existe o coerenta in decizii si sa existe o decizie care sa tina cont de toti factorii. Sigur ca Ministerul Sanatatii ne-a spus ca nu e treaba lui, e treaba Ministerului Finantelor. Dar, pe de alta parte, Ministerul Sanatatii, ca si celelalte ministere, face parte dintr-un guvern. Acel guvern trebuie sa lucreze coerent, sa comunice. Nu se poate si nu cred ca se mai pot duce in spate toate aceste poveri”, a sustinut Rodica Tanasescu, conform aceleiasi surse.

Despe ce vor face medicii de familie in aceasta situatie, dr. Tanasescu a precizat ca nu poate sa raspunda inca, dar ca vor avea loc sedinte pentru toate asociatiile locale din tara si pentru toate patronatele, acolo unde exista.

“Asta sa intrebati decidentii, pentru ca normal noi avem acte aditionale pana in 31 martie, dar deocamdata nu exista Contract-cadru aprobat si aparut in Monitorul Oficial, nici norme”, a mai subliniat medicul.

Cu ocazia Conferintei Nationale, din 24-27 martie, atunci cand va avea loc si o sedinta de Senat,  ar urma sa se ia o decizie privind semnarea Contractului-cadru.

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile