Observatii si propuneri de modificare a proiectului de Co-ca 2016-2017
Observatii si propuneri de modificare a proiectului de Co-ca 2016-2017
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/observatii-si-propuneri-de-modificare-a-proiectului-de-co-ca-2016-2017/
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei, organizatii reprezentative la nivel national ale medicilor de familie, sunt profund ingrijorate de proiectul de Contract Cadru pentru 2016-2017 aparut pe site-ul CNAS.
Actualul proiect este cel mai agresiv atac la stabilitatea cabinetelor medicale, la pastrarea retelei de
asistenta medicala primara, la furnizarea de servicii in asistenta primara, la independenta cabinetelor. Multi pacienti vor fi nevoiti sa renunte la medicii in care au incredere, caci se vor inchide cabinete. Multi medici vor fi nevoiti sa renunte la munca de-o viata. Implicit, personalul medical si nemedical angajat in cabinet va fi pus in situatii extrem de dificile. Medicii tineri vor fi doar amagiti.
Schimbarile preconizate nu incurajeaza in nici un fel concurenta loiala si nici performanta. In ciuda celor afirmate, aceste propuneri nu au nici o baza medicala, nu reprezinta interesele pacientilor, nu vor creste accesul pacientilor la medic, nu vor creste nici calitatea actului medical.
Din contra, acest gen de “stimulare a concurentei” va duce la acte de concurenta neloiala, la aspecte nedeontologice, la practicarea unor servicii de tipul medicinei defensive (servicii medicale la “cerere”, nu cele cu adevarat necesare pacientilor) si va duce la riscul major de distrugere a retelei de asistenta primara din Romania.
Vor fi multe zone rurale si izolate care vor ramane fara medici prin migrarea acestora catre marile orase, mai ales ca sporul pentru zonele rurale a disparut sau s-a micsorat considerabil in multe situatii.
Costurile sistemului vor creste necontrolat prin stimularea inflatiei de servicii medicale dintr-un buget fix si oricum modest.
Medicii tineri independenti care eventual vor intra in sistem nu au cum sa-si sustina financiar cabinetele daca nu au un numar macar de 800 de asigurati, cheltuielile totale de functionare a cabinetelor depasind venitul cabinetelor.
Cabinetele vechi se vor trezi cu un numar foate mic de pacienti si nu se vor mai putea sustine financiar, medicii fiind nevoiti sa le inchida.
Singurele care ar putea supravietui, conform unor calcule matematice simple ar fi cabinetele din anumite centre medicale care ar putea obtine bani din cresterea numarului de trimiteri catre propriile ambulatorii de specialitate sau catre propriile laboratoare de investigatii paraclinice.
Unele lanturi vor dezvolta sisteme agresive de reclama si vor plimba pacientii intre specialitati si investigatii fara numar. Toate pe banii asiguratilor.
Practica independenta a medicinei de familie, nelegata de lanturi sau de obligatii ca angajat este cea care poate ajuta la pastrarea rolului de gate-keeper al asistentei medicale primare.
Stabilirea necesarului de medici si recomandari pentru un numar mediu de pacienti sunt practici curente in tari europene sau nord americane. Si la noi se practica pentru numeroase profesii libere.
Lipsa valorii minim garantate la servicii va crea haos si imposibilitatea unui management financiar previzibil al cabinetelor.
Atragem atentia ca nimeni nu are dreptul sa puna in pericol reteaua de asistenta primara, adesea singura care este accesibila pacientilor.
De asemenea, este strict necesara coerenta legislatiei sistemului medical si nediscriminarea asistentei primare privind serviciile medicale la cerere.
Consideram de asemenea necesara crearea unui model de Co-ca mult simplificat, functional si care sa permita strategii de dezvoltare pe termen lung a cabinetelor si oferirea unor servicii diversificate populatiei.
Daca acest Contract Cadru simplificat va fi negociat, agreat si acceptat de toate partile, el poate fi valabil minim 5 ani, urmand ca Normele sa puncteze lucruri specifice anului respectiv.
Avand in vedere toate acestea, SNMF si FNPMF solicita urmatoarele :
1. Negocierea reala a contractului cadru si a normelor de aplicare, avand in vedere ca este vorba de un contract civil, intre 2 parti egale, conform codului civil.
2. Mentinerea unui numar minim de 800 de asigurati pentru incheierea contractului cu CJAS, cu
exceptia unor zone rurale sau izolate unde comisiile mixte vor decide posibilitatea incheierii contractului pentru un numar mai mic de pacienti.
3. Mentinerea numarului optim de 1800 de inscrisi pentru calculul necesarului de medici pentru o
anumita zona administrativ teritoriala.
4. Valoarea minim garantata a punctelor per capita si per serviciu.
5. Mentinerea comisiilor mixte, formate din reprezentanti CJAS, DSP, CJM, Patronat si asociatia profesionala, precum si a rolului acestor comisii.
6. Revenirea numarului de domicilii la 21 in medie, deoarece s-a demonstrat ca nu s-au efectuat, la nivel national, nici macar 21, pentru ca timpul necesar deplasarii este mare, cheltuielile necesare sunt mari. In plus pentru validarea acestor domicilii e necesara deplasarea tehnicii de calcul si a legaturii la internet la domiciliul bolnavului, situatie unica in lume.
7. Introducerea unui articol similar celui prezent la capitolul de asistenta ambulatorie de specialitate (Anexa2, art 24, pct ak) (ak) sa incaseze de la asigurati contravaloarea serviciilor medicale la cerere. In aceste situatii furnizorii de servicii medicale pot elibera bilete de trimitere sau prescriptii medicale utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate si decontate de casele de asigurari de sanatate)
8. Eliminarea tuturor prevederilor abuzive de reziliere de contracte, acte ce aduc grave prejudicii furnizorilor, fara ca prezumptia de nevinovatie sa fie luata in seama. Romania este totusi un stat de drept. Greseala dovedita trebuie sanctionata, dar numai cand ea este dovedita si este imputabila medicului !
9. Modificari legislative coerente care sa precizeze clar ce se intampla in perioade de avarie a sistemelor informatice ale CNAS. Responsabilizare clara si introdusa in legislatie privind functionarea corecta si permanenta a tuturor aplicatiilor informatice ale CNAS. Interventiile nu pot sa mai aiba loc in timpul de lucru al furnizorilor si fara anuntarea in prealabil a acestora. Sistemele alternative in caz de avarie sunt strict necesare, in asa fel incat sa nu mai apara situatii de afectare a actului medical sau a validarii acestuia.
10. Modificarea celor “72 de ore” care permit urcarea serviciilor in sistem cu “trei zile lucratoare”.
11. Eliminarea tututor formelor birocratice. CNAS pune la dispozitie un sistem informatic unic care trebuie sa tina locul oricaror forme de hartie.
12. Elaborarea unui Co-ca simplu si clar, care sa permita strategii de dezvoltare a cabinetelor si a serviciilor oferite.
Presedinte FNPMF Presedinte SNMF
Dr. Doina Mihaia Rodica Tanasescu
Documentul COMPLET cu toate propunerile punctuale facute de reprezentantii medicilor de familie catre CNAS vizavi de Co-Ca 2016-2017, poate fi vazut AICI
Cele mai noi stiri medicale: