S-a schimbat modificarea: Cardul de sanatate devine obligatoriu nu de la 1 februarie, nici de la 1 aprilie, ci de la 1 mai

S-a schimbat modificarea: Cardul de sanatate devine obligatoriu nu de la 1 februarie, nici de la 1 aprilie, ci de la 1 mai
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-schimbat-modificarea-cardul-de-sanatate-devine-obligatoriu-nu-de-la-1-februarie-nici-de-la-1-aprilie-ci-de-la-1-mai/
Schimbari, modificari si incoerenta care zapacesc medicii si pacientii.
Dupa ce in ultimele luni ale anului trecut se vorbea ca data obligatorie de 1 ianuarie 2015 de intrarea in vigoare a cardului national de sanatate, anul a inceput, iar normele metodologice de implementare nu era inca aprobate.
In urma dezbaterii acestui proiect s-a vorbit de un nou termen: 1 februarie 2015.
Dar, nu a trecut mult timp si s-a avansat o alta data de intrare in vigoare a cardului de sanatate, respectiv 1 aprilie, care pana la urma s-a dovedit a fi o pacaleala.
Intre timp, vocile pacientilor care au refuzat cardul din diferite motive, in special cele religioase, s-au auzit tot mai tare.
Patriarhia Romana s-a implicat in aceste polemici si a facut un apel catre credinciosi de „ intelepciune si rationament”.
CNAS s-a pliat atunci pe dorintele pacientilor si a facut precizarea ca cine refuza cardul, poate beneficia de o adeverinta prin care sa i se ateste calitatea de asigurat.
Pana la 1 aprilie, pentru ca furnizorii de servicii medicale si pacientii sa se obisnuiasca, trebuia ca cele doua sisteme, cel informatic actual si cardul de sanatate, sa functioneze in paralel.
Dar, miercuri 28 ianuarie 2005, intervin alti factori care „schimba modificarea”.
“Conform Hotararii de Guvern care contine Normele metodologice de aplicare a cardului national de sanatate, care a fost aprobata astazi,( 28 ianuarie 2015) cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de 1 mai 2015”, a precizat CNAS intr-un comunicat de presa.
De asemenea, tot miercuri, 28 ianuarie, conform Agerpres, Guvernul a emis un comunicat de presa prin care mentioneaza ca prin aprobarea ordonantei, se reglementeaza si posibilitatea distribuirii cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate si de catre medicii de familie, nu doar prin serviciile postale.
Presedintele Vasile Ciurchea a declarat intr-o conferinta de presa ca incepand de saptamana trecuta sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguratii din listele lor.
Si, tot seful CNAS a mai precizat ca aproximativ 4.000 de persoane au depus cereri prin care refuza cardul de sanatate.
Cele mai noi stiri medicale: