Anemia prin deficit de fier la adolescenta si la femeia inainte de menopauza

25/04/2014

Anemia prin deficit de fier la adolescenta si la femeia inainte de menopauza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anemia-prin-deficit-de-fier-la-adolescenta-si-la-femeia-inainte-de-menopauza/

Anemia prin deficit de fier la adolescentă şi la femeia înainte de menopauzăLa femei, incidenţa anemiei este mai crescută decât în cazul bărbaţilor, din cauza pierderii lunare de sânge prin menstruaţie. Anemia prin deficit de fier (anemia feriprivă) la adolescentă şi la femeia înainte de menopauză se asociază cu pierdere de fier la menstruaţie, sarcină şi lactaţie. Dieta poate să crească riscul de anemie prin deficit de fier. În mod normal se pierd ~1-2 mg de fier pe zi, iar femeile, în perioada fertilă, prezintă pierderi mai mari din cauza ciclului menstrual.

Pierderile de fier sunt compensate prin absorbţia fierului din alimentaţie. Femeile înainte de menopauză şi adolescentele au necesităţi zilnice mai crescute de fier din cauza pierderilor menstruale. Unele studii relatează că adolescentele prezintă risc mai crescut de deficit de fier. Deficitul de fier apare cel mai des la adolescente şi femei care prezintă menstruaţie abundentă. Absorbţia de fier creşte în timpul perioadelor de depleţie, deşi absorbţia rareori creşte la mai mult de 6 mg/zi (afară de cazul când este adăugat fier suplimentar). Diagnosticul deficitului de fier trebuie să fie luat în considerare când o pacientă prezintă în antecedente oboseală cronică, ameţeli, flux menstrual abundent. Capacitatea totală de legare a fierului şi sideremia scad în mod fiziologic în cursul sarcinii. Un parametru de ajutor este feritina, ale cărei valori serice se corelează bine cu depozitele de fier materne.

Cititi articolul integral aici.

Medica Academica este revista de excelenţă adresată profesioniștilor din domeniul medical, fiind editată sub egida Academiei Oamenilor de știință din România. Publicația asigură pe de o parte nevoia de informare prin intermediul a trei secțiuni principale: leadership/cariere, materiale de specialitate și de strategii în sănătate, pe de altă parte punctajul EMC necesar pregătirii profesionale a medicilor.

Va puteti abona aici.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: