90 de persoane trimise in judecata de DNA intr-un dosar privind servicii medicale fictive

17/07/2018

90 de persoane trimise in judecata de DNA intr-un dosar privind servicii medicale fictive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/90-de-persoane-trimise-in-judecata-de-dna-intr-un-dosar-privind-servicii-medicale-fictive/


59 de persoane – intre care si unele din conducerea CNAS si CASMB – si 31 de firme de ingrijiri medicale au fost trimise in judecata de Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar cu prejudiciul de 4,5 milioane de euro.

Procurorii acuza ca peste 20 de milioane de lei au fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, relateaza Digi24.

32 de persoane au fost trimise in judecata, una in stare de de arest preventiv, una in stare de arest la domiciliu, 30 sub control judiciar, iar restul in stare de libertate.

Alaturi de cele 59 de persoane, au fost trimise in judecata si 31 de societati comerciale de ingrijiri medicale, majoritatea cu sediul in Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata, arata DNA intr-un comunicat de presa.

In rechizitoriu  se arat ca „un grup de firme care ofereau ingrijiri medicale la domiciliu aflate in coniventa infractionala cu functionari ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (C.A.S.M.B.) au transformat ingrijirile medicale la domiciliu intr-o afacere profitabila cu desconsiderarea totala a legii si a drepturilor pacientilor, modalitatea de operare fiind urmatoarea: obtinerea de C.N.P.-uri si de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru intocmirea in fals a dosarelor de solicitare de ingrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de catre persoane neimputernicite, folosirea frauduloasa a cardurilor de sanatate cu prilejul semnarii electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate in conditii nelegale, transmiterea online a unor date false in sistemul informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate (S.I.U.I.).”

“Sumele de bani decontate nelegal de la C.A.S.M.B. au fost delapidate de administratorii furnizorilor de ingrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite in interes personal si pentru plata membrilor grupului infractional”, precizeaza sursa citata de Digi24.

Potrivit procurorilor, protectia gruparii era asigurata de persoane din conducerea celor CNAS si CASMB „care, desi erau la curent cu activitatile nelegale, refuzau sa faca verificari si ca urmare sa dispuna sanctiuni”.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: