8,3% dintre romanii peste 40 de ani sufera de BPOC

22/11/2019
8,3% dintre romanii peste 40 de ani sufera de BPOC

8,3% dintre romanii peste 40 de ani sufera de BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/83-dintre-romanii-peste-40-de-ani-sufera-de-bpoc/

Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (BPOC) afecteaza 8,3% din populatia Romaniei cu varsta peste 40 de ani, potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Pneumologie in anul 2019, potrivit Agerpres.

Prevalenta estimata a crescut usor fata de 2012 (8,13% la acea vreme), cand a fost derulat precedentul studiu al SRP, mai arata studiu.

Astfel, s-a constatat ca 82% dintre romanii inclusi in studiu au probleme respiratorii, iar 71% dintre ei au facut cel putin o data o spirometrie.

Totodata, trei din 20 de respondenti care fac tratament pentru probleme respiratorii utilizeaza automedicatia.

Numai doi din cinci pacienti cu probleme respiratorii sunt vazuti cu regularitate de un medic.

“8,3% dintre romanii peste 40 de ani sufera de BPOC, o afectiune care afecteaza tot mai multi oameni de la an la an si care e responsabila de peste 3 milioane de decese la nivel global. Un studiu arata ca 89% din populatie nu a auzit de aceasta boala, iar 85% dintre fumatori nu au auzit nici ei de BPOC, in conditiile in care fumatul este principalul factor de risc pentru afectiune. Acest aspect este extrem de ingrijorator – ca sa poti lupta impotriva unei boli atat de grave trebuie in primul rand sa o cunosti. BPOC nu are simptome specifice, iar rezultatul este ca in multe cazuri pacientii ajung sa fie diagnosticati destul de tarziu, mai ales ca deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a inaintarii in varsta. Este esential ca persoanele din profilul de risc, daca observa semne care pot indica BPOC, sa se prezinte la medic cat mai repede”, a declarat presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, conform sursei citate.

Studiul, efectuat pe un esantion de 8.000 de persoane atat din mediul urban, cat si din mediul rural, a inclus doua componente: screening si spirometrii.

Etichete: BPOC, boala pulmonara obstructiva cronic, boli respiratorii, riscuri fumat, boala plamani

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: