8 octombrie – Ziua Internationala a Podiatriei

08/10/2019
8 octombrie – Ziua Internationala a Podiatriei

8 octombrie – Ziua Internationala a Podiatriei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/8-octombrie-ziua-internationala-a-podiatriei/

La data de 8 octombrie se marcheaza Ziua Internationala a Podiatriei, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sanatatii piciorului si care are ca scop atragerea atentiei publicului larg asupra podiatriei, potrivit unui comunicat al Asociatiei de Podiatrie.

Anul acesta, Ziua Internationala a Podiatriei se concentreaza pe impactul si pericolele afectiunilor piciorului si gleznei in cadrul unei campanii globale, la care vor lua parte persoane fizice, cadre medicale si organizatii din intreaga lume.

Potrovit sursei citate, podiatria este acea profesie a stiintelor medicale dedicata cercetarii, prevenirii, diagnosticarii si tratamentului deformarilor, patologiei si leziunilor piciorului si structurilor aferente – in relatie cu intregul corp, precum si cu manifestarile bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor si tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunostinte stiintifice si profesionale specializate.

“In ciuda variabilitatii programelor educationale din diferite tari si a diferentei dintre cerintele si calificarile oficiale care permit exercitarea profesiei de podiatru, podiatrii au cunostinte medicale si competente specifice, care au efecte pozitive directe asupra sanatatii publice. Multe studii de cercetare, de exemplu in domeniul piciorului diabetic, au dovedit ca podiatrii bine instruiti au un impact pozitiv asupra starii de sanatate a pacientilor, dar au si un impact economic semnificativ pentru bugetele guvernelor.Prin marcarea Zilei Internationale a Podiatriei, se doreste sa se sarbatoreasca profesia de podiatru, dar si sa se aduca atentia publica asupra efectelor negative ale absentei sau a prezentei nerecunoscute a podiatrilor in sistemul de sanatate”, scrie in comunicatul asociatiei.

Pentru Ziua Internationala a Podiatriei 2019, Federatia Internationala a Podiatrilor solicita instituirea sau intarirea, la nivel inalt, a instruirii in domeniul podiatriei si solicita ca mai multe tari sa recunoasca valoarea adusa de podiatri in sistemele de sanatate.

Editia din 2018 a Zilei Internationale a Podiatriei a reprezentat un mare succes si a fost foarte bine primita de podiatrii din intreaga lume. Acestia, impreuna cu alti profesionisti din domeniul sanatatii, atrag atentia asupra nevoii unei sanatati mai bune a piciorului si asupra necesitatii de a integra podiatria in sistemul de sanatate. “Este o mare nevoie de cunostinte suplimentare despre profesia de podiatru. Misiunea noastra este sa raspandim informatiile despre podiatrie catre alte profesii din domeniul sanatatii si catre guverne, astfel incat toti pacientii sa poata beneficia de o ingrijire a piciorului la cele mai inalte standarde”, a declarat Christian Jerome, presedintele Federatiei Internationale a Podiatrilor, intr-un comunicat de presa.

Podiatria in Romania

In Romania, primii pasi legati de podiatrie s-au facut incepand cu aprilie 2015, anul cand s-a infiintat Asociatia de Podiatrie, iar specialistii din domeniu atrag atentia asupra rolului important al podiatrului in echipa multidisciplinara care ingrijeste persoanele cu picior diabetic, cat si cu alte afectiuni ale membrelor inferioare. Potrivit datelor furnizate de Federatia Internationala de Diabet, pana la 8 din 10 amputatii pot fi prevenite prin prezenta podiatrului in echipa multidisciplinara care ingrijeste persoanele cu diabet.

Presedintele Asociatiei de Podiatrie, conf. dr. Ioan Andrei Veresiu sublinieaza si el importanta podiatrului in echipa de ingrijire a persoanei cu diabet zaharat, dar si pentru alte categorii de pacienti cu probleme de sanatate la nivelul picioarelor.

“Asociatia de Podiatrie se alinieaza directiei trasate de Federatia Internationala a Podiatrilor si pune Romania pe harta tarilor unde se marcheaza in data de 8 octombrie Ziua Internationala a Podiatriei. In Romania cu sprijinul partenerilor nostri din toate colturile lumii, cu implicarea unor reputati podiatri de la nivel international – adevarati lideri de opinie in sanatate – se vorbeste si s-a inceput constientizarea importantei existentei podiatrului”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, in comunicatul de presa.

In decembrie 2018, demersurile intreprinse de Asociatia de Podiatrie pentru recunoasterea oficiala a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Ocupatia de podiatru are codul 226926

“Specialisti in domeniul sanatatii neclasificati in grupele de baza anterioare” si este introdusa in Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR).

Proiectul – Ziua Internationala a Podiatriei – va fi cea de-a doua campanie globala de aceasta amploare, dupa cea din 2018, campanie care se va desfasura in principal la nivel digital, prin infografice, comunicate de presa si videoclipuri publicate pe platformele de socializare.

Asociatia de Podiatrie a fost infiintara in anul 2015 si isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea profesiei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei, precum si a profesionistilor (medici, asistenti medicali si fiziokinetoterapeuti) in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor.

Etichete: ziua internationala a podiatriei, podiatria, sanatatea picioarelor

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: