70% dintre romani nu stiu cum poate fi diagnosticat cancerul de colon

04/04/2013

70% dintre romani nu stiu cum poate fi diagnosticat cancerul de colon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/70-dintre-romani-nu-stiu-cum-poate-fi-diagnosticat-cancerul-de-colon/

poza consult medic de familieRezultatele unui studiu recent realizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania impreuna cu IMAS evidentiaza faptul ca aproximativ 70% dintre romani nu stiu care sunt analizele si investigatiile medicale pe care le pot face pentru diagnosticarea cancerului de colon.  

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.010 persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 18 ani din Romania. In studiu au fost incluse 560 de localitati, dintre care 400 din mediul rural si 160 de orase.

7% dintre respondenti au facut o investigatie pentru depistarea cancerului de colon

Cauza pincipala care explica acesata stare de lucruri sunt reprezentata de lipsa informarii in randul diferitelor categorii sociale defavorizate precum: persoane cu nivel al educatiei scazut (nu au absolvit ciclul gimnazial), persoane cu venituri mici, locuitori ai mediului rural, care nu au mereu au acces la mijloacele de informare si in randul tinerilor, in special barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani. In acest context, potrivit studiului, emisiunile televizate si persoanele apropiate reprezinta principalele surse de informare despre cancerul intestinului gros, doar 15% dintre respondenti afirmand ca medicul i-a informat cu privire la existenta acestui tip de afectiune oncologica.

In ceea ce priveste vizita la medic pentru realizarea unei investigatii pentru depistarea cancerului de colon in jur de 7% dintre respondenti au afirmat ca au facut o astfel de analiza pana in momentul aplicarii chestionarelor. Dintre acestia, aproximativ o patrime au facut investigatii de depistare a cancerului intestinului gros mai rar de o data pe an, in timp ce 23% dintre ei le-au realizat anual.

De asemenea, in jur de 85% dintre respondenti au afirmat ca au auzit de cancerul de colon. In acelasi timp, studiul a mai relevat faptul ca colonoscopia a fost mentionata drept principala modalitate de diagnosticare a cancerului de colon atat de cei care s-au confruntat cu aceasta afectiune maligna, cat si de cei care doar au auzit de ea.   

Internetul – principala sursa de informare despre cancer, in viziunea tinerilor

 

Rezultatele aceluiasi studiu au aratat ca  persoanele in varsta sunt cele care isi doresc sa primeasca informatii despre cancerul de colon prin intermediul emisiunilor televizate, in timp ce tinerii au afirmat ca pot gasi in mediul online toate informatiile de care au nevoie cu privire la acest subiect. “Este imperios necesar ca toata opinia publica sa constientizeze pericolul cancerului colorectal si al cancerului, in general. Un rol mai activ ar trebui sa il aiba mai ales televiziunile, canalul media care se adreseaza cu precadere celor aflati in grupa de varsta cu grad ridicat de risc. Investigatiile se pot face si inainte de 50 de ani, asa ca este mai bine sa va informati la medicul de familie din timp, mai ales daca exista si antecedente in familie”, a aratat Cezar Irimia, presedinte FABC.

Cancerul de colon este a doua cauza de deces la nivel european, in ceea ce priveste afectiunile oncologice. La nivel global in fiecare an aproximativ 700.000 de persoane mor din cauza cancerului de intestin gros.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: