Stiri medicale

60 de milioane de persoane mor anual din cauza cancerului

Data ultimei actualizari: 14/11/2013

In intervalul 2009-2012, cazurile de mortalitate din cauza cancerului s-au dublat in Romania, conform declaratiilor lui Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer. La nivel mondial, 60 de milioane de bolnavi mor anual de cancer, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

O cincime dintre decese s-au inregistrat in randul copiilor

Potrivit OMS, jumatate dintre persoanele care au murit in urma cancerului aveau pana in 60 de ani. Ingrijorator este faptul ca o cincime dintre decese s-au inregistrat in randul copiilor de pana in 5 ani.

Pana in 2030, specialistii estimeaza o dublare a numarului bolnavilor de cancer la nivel mondial.

Deficit de cadre medicale in tratamentul cancerului

Una din problemele principale pentru bolnavii de cancer este deficitul de cadre medicale care a ajuns la cifra de  40.000, conform precizarilor lui Cezar Irimia.

In al doilea rand, doar 12-15% din necesarul de radioterapie este acoperit in Romania.

“In radioterapie, pacientii nostri in sistemul de stat sunt programati in 4 sau 5 luni, dorim un program complet de oncologie in care radioterapia sa fie inclusa”, a precizat presedintele FABC.

In ce masura se observa rezultate pozitive in tratamentul cancerului

In ultimul timp, s-a observant o mai mare eficienta a dialogului intre decidentii din sistemul de sanatate si organizatiile care represinta pacientii.

In acelasi timp, lista medicamentelor disponibile in spitale s-a imbunatatit, conform declaratiilor Olgai Cridland, reprezentantul Asociatiei Pavel.

Potrivit lui Cezar Irimia, aproximativ 20% din noua lista de medicamente compensate si gratuite reprezinta medicamente noi pentru tratarea cancerului sau cu indicatie de cancer.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.