6.000 de solicitari de vaccinare anti-HPV

17/10/2017

6.000 de solicitari de vaccinare anti-HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/6-000-de-solicitari-de-vaccinare-anti-hpv/

Carmen Ungurean, coordonator al Programului national de screening pentru cancerul de col uterin, a afirmat luni ca au fost colectate 6.000 de solicitari de vaccinare anti-HPV a fetitelor.

“In acest moment, programul national de imunizare prevede vaccinarea la grupele de risc 10 — 14 ani, pe baza cererii parintilor acestor fetite. Din cate stiu eu, exista 6.000 de cereri colectate deja de la jumatatea acestui an incoace, 6.000 de solicitari de vaccinare a fetitelor. Avem in vedere, in constructia bugetului alocat programelor nationale de sanatate pentru anul urmator, alocarea sumelor necesare pentru sustinerea acestor cereri”, a declarat Carmen Ungurean, potrivit Agerpres.

Intrebata ce se intampla cu fetitele care intre timp ajung sa treaca de varsta de 14 ani, Carmen Ungurean a precizat:
“Avem o discutie in care incercam sa elaboram metodologia de catch up pentru tinerele care au iesit din grupa de varsta 10 — 14 ani. Parerea mea personala — decizia urmeaza a fi luata si in functie de alocarile bugetare — parerea mea e ca trebuie sa ne concentram si pentru recuperarea tinerelor adolescente care fie ies din grupa de varsta, fie in ultimii patru ani nu au fost vaccinate, pentru ca nu a existat acest serviciu”.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

De asemenea, ea a mentionat ca, prin programele nationale, Ministerul Sanatatii sprijina Registrul national de vaccinari fara de care introducerea unui program coerent de vaccinare anti-HPV nu se va putea realiza.

“Ministerul Sanatatii implementeaza, din 2012, programul national de screening pentru cancerul de col uterin pe care urmeaza sa il consolidam in urmatorii 5 ani printr-un proiect finantat din fondurile axei prioritare Capital uman, in valoare de 50 de milioane de euro. In patru regiuni ale tarii pilotam testarea HPV, pornind de la experienta Institutului Oncologic Cluj”, a mai aratat Ungurean conform sursei mentionate.

Prin programe cu finantare prin mecanismul financiar norvegian, se urmareste ca, pe langa informarea, comunicarea, educarea si testarea populatiei din zonele devaforizate, sa se incerce pilotarea vaccinarii anti-HPV.

“In ceea ce priveste adeziunea a 6.000 de persoane la aceste programe, este foarte putin, daca consideram o cohorta de fete de 100.000 si vreo patru cohorte ar fi eligibile la vaccinare. (…) Noi discutam despre introducerea unui vaccin in program la care, daca nu obtinem acoperire vaccinala de cel putin 50%, atunci o sa avem costuri mult mai mari, pentru ca o sa facem trei doze in loc sa facem doua doze de vaccin, iar lucrul acesta are un impact foarte serios si asupra bugetului acestui program”, a sustinut si  presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: