500 de persoane, formate gratuit in recuperarea persoanelor cu TSA

27/07/2011

500 de persoane, formate gratuit in recuperarea persoanelor cu TSA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/500-de-persoane-formate-gratuit-in-recuperarea-persoanelor-cu-tsa/

A demarat selectia participantilor pentru cursul de formare „Interventii terapeutice in recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist. Fundamente (aplicatii practice)”. Pot participa la curs psihologi clinicieni, psihoterapeuti, consilieri psihologici si psihopedagogi. Vor fi alesi 500 de specialisti, care vor beneficia de formare gratuita, asta dupa ce au fost formati 80 de supervizori.

Sunt eligibile persoanele care desfasoara activitati de recuperare a persoanelor cu TSA sau cu copii din grupuri vulnerabile, in special copii cu dizabilitati, anunta reprezentantii Fundatiei Romanian Angel Appeal. Vor fi organizare 6 sesiuni de instruire, a cate 6 zile fiecare, pentru grupe diferite de participanti, dupa cum urmeaza:

  • 20 – 25 august 2011 – Bucuresti
  • 24 – 29 septembrie 2011 – Cluj
  • 22 – 27 octombrie 2011 – Iasi
  • 12 – 17 noiembrie 2011 – Timisoara
  • 10 – 15 decembrie 2011 – Bucuresti
  • 14 – 19 ianuarie 2012 – Bucuresti

Instruirea va avea atat o componenta teoretica, cat si una practica. Fiecare participant se va angaja ca, in cadrul perioadei de practica, sa lucreze cu minimum trei persoane diagnosticate cu TSA, pentru care sa furnizeze organizatorilor rapoarte de activitate. Cursul va fi sustinut de formatori din Romania si Marea Britanie si este acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Certificatele cu credite vor fi eliberate la sfarsitul perioadei de practica.

Inscrierea se face online

Aplicatia pentru participarea la curs se completeaza on-line, pe pagina de Internet a proiectului – www.autism.raa.ro, sectiunea “Cursuri/Recuperare TSA”, in felul urmator:

  • pana la data 7 august 2011, pentru persoanele care doresc sa participe la cursul organizat in luna august;
  • pana la data de 1 septembrie sau pana la ocuparea locurilor disponibile, pentru persoanele care doresc sa participe la una din sesiunile organizate in perioada septembrie 2011- ianuarie 2012.

Cursul este organizat in cadrul proiectului strategic “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerii sai.

Tulburarile de spectru autist – in crestere

Statisticile epidemiologice arata o crestere a frecventei tulburarilor din spectrul autist atat in Romania, cat si alte tari. In anul 2005, un studiu britanic arata ca incidenta autismului era de 30-60 de cazuri la 10.000 de copiii, fata de 4 cazuri la 10.000 de copii, cat se inregistrau cu 40 de ani in urma, dupa cum informeaza adevarul.ro. Singurul studiu epidemiologic important din tara noastra – Proiectul Centaur – a fost efectuat in perioada 1981-1984 si publicat in anul 2001. In acest document se estimau 3-5 cazuri de TSA la 10.000 de copii. „Nu avem un alt studiu recent sau o statistica oficiala dar, pe baza experientei clinice, putem afirma ca, in ultimii ani, este evaluat un numar din ce in ce mai mare de copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist in clinicile de profil si in Centrele de Sanatate Mintala”, explica pentru adevarul.ro asist. univ. dr. Florina Rad, medic specialist in psihiatria copilului si adolescentului la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia” din Bucuresti.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: