5 intrebari esentiale ale medicului pentru un copil cu astm

29/06/2013

5 intrebari esentiale ale medicului pentru un copil cu astm

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/5-intrebari-esentiale-ale-medicului-pentru-un-copil-cu-astm/

5 intrebari esentiale ale medicului pentru un copil cu astmControlul astmului in cazul copiilor poate sa fie dificil de vreme ce parintii nu pot sa supravegheze manifestarea simptomelor la scoala sau in cadrul unor activitati sportive la care copilul participa singur. De aceea este foarte importanta comunicarea intre medic si pacient, prin care medicul poate sa constante anumite modificari ale simptomelor in functie de activitatile pe care le face copilul.

Care este gradul de implicare a copilului in activitatile scolare si sportive?

Este foarte important ca medicul sa intrebe pacientul asupra participarii si implicarii sale la activitatile sportive sau alte tipuri de activitati pe care copilul le face. Gradul sau de implicare, usurinta sau dificultatea cu care face aceste activitati ii poate indica medicului daca astmul este controlat.

De cate ori a lipsit copilul de la scoala din cauza astmului?

Medicul trebuie sa intrebe pacientul asupra absentelor la scoala si asupra intervalului de timp in care acesta nu a reusit sa desfasoare activitatile scolare. In acest caz, medicul poate constata daca absentele copilului sunt cauzate de o agravare a astmului printr-un tratament aplicat incorect.

Foloseste corect dispozitivele inhalatorii?

In cel din urma caz, medicul trebuie sa se asigure ca pacientul foloseste corect dispozitivele inhalatorii. In acest caz, trebuie sa instruiasca atat parintii cat si copilul asupra utilizarii corecte a dispozitivelor inhalatorii.

Are cu el intotdeauna dispozitivul inhalatoriu?

Chiar daca lipsa simptomelor astmului pot sa determine o imbunatatire considerabila a starii de sanatate, este foarte important ca pacientul sa nu renunte la dispozitivele inhalatorii deoarece in orice moment poate suferi un atac neprevazut de astm.

Se confrunta pacientul cu o stare depresiva?

Starea psihologica a copilului este foarte importanta. Astmul poate sa determine o stare depresiva care il va impiedica sa participe la activitatile firesti pentru varsta sa. In acest caz, medicul trebuie sa recomande consiliere din partea unui medic specialist pentru a evita lipsa unei interactiuni sociale sau scaderea performantei scolare.

Mai multe informatii despre controlul astmului dar si despre diagnosticul si monitorizarea astmului puteti afla studiind cursul EMC online “Astmul diagnostic pozitiv si diferential”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 10 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati