5 intrebari despre fumat adresate medicului de familie

08/04/2014

5 intrebari despre fumat adresate medicului de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/5-intrebari-despre-fumat-adresate-medicului-de-familie/

poza consecinte fumat fracturiFumatul sta la baza unor afectiuni importante precum bolile cardiovasculare, afectiunile respiratorii, cancerul pulmonar. Statisticile arata ca tot mai multi adolescenti incep sa fumeze de la varste fragede, fapt ingrijorator care necesita interventia medicului de familie la cabinet pentru informarea pacientilor asupra riscurilor grave. Pe de alta parte, pacientii adulti nu sunt motivati sa renunte la fumat pentru ca nu stiu la ce riscuri se supun.

Societatea Nationala Spaniola de Medicina Familiei ofera raspunsuri la cele mai frecvente zece intrebari despre fumat pe care le adreseaza pacientii la cabinetul medicului de familie.

Daca fumez doar patru tigari pe zi, are rost sa ma las de fumat?

Specialistii avertizeaza ca doar de la o singura tigara pe zi riscurile de a dezvolta diferite boli incep sa creasca. Chiar si in cazul pacientilor care nu fumeaza regulat, s-a observant riscul bolilor coronariene.

Fumatul imi ofera o stare de relaxare, cu ce sa-l inlocuiesc?

Medicii precizeaza ca starea de calm si de relaxare este datorata dependentei de nicotina care este satisfacuta in momentul fumatului.

Un pacient nefumator nu simte nici relaxare, nici o alta reactie prin nicotina. Prin urmare, dupa ce un pacient se lasa de fumat, poate gasi alte masuri de relaxare, precum exercitii de respiratie, plimbari in aer liber, practicarea unui sport.

Cum ma vor afecta efectele cauzate de lipsa nicotinei?

Efectele care apar in primele zile dupa ce un pacient renunta la fumat, precum stare de irascibilitate, insomnie, lipsa de concentrare, dorinta urgenta de a fuma o tigara, vor disparea treptat in general dupa trei saptamani.

Este adevarat ca ma ingras daca renunt la fumat?

Specialistii confirma ca un pacient care se lasa de fumat se poate ingrasa 3-4 kilograme. Doar 10% dintre pacienti au riscul de a se ingrasa mai mult de 10 kilograme.

Medicii avertizeaza asupra riscului de a inlocui tigarile cu alimentele. De aceea, este foarte important ca acesti pacienti sa aiba o dieta bine stabilita de medic.

De ce trebuie sa ma las de fumat daca sunt sanatos?

Medicii avertizeaza ca fumatul are efecte silentioase negative in organism treptat.

Atunci cand un pacient renunta la fumat, scade treptat riscul afectiunilor la care este expus.

Motive principale pentru care un pacient reincepe sa fumeze

Specialistii atrag atentia ca multi pacienti au nevoie de 3-4 incercari pana a se lasa definitiv de fumat.

Principalele cauze pentru care o persoana reincepe sa fumeze au in vedere: starile de irascibilitate, cresterea in greutate, stari de spirit negative ca nu va reusi sa se lase de fumat.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: