CNAS: 440.000 din 9,1 milioane de asigurati au avut nevoie prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica

10/10/2017

CNAS: 440.000 din 9,1 milioane de asigurati au avut nevoie prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/440-000-din-91-milioane-de-asigurati-au-avut-nevoie-prescriptii-pentru-o-boala-psihica-sau-neurologica/

Conform studiilor sociologice, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in Romania, deoarece chiar si simpla consultare a unui medic psihiatru este privita deseori in mod negativ, precizeaza CNAS intr-un comunicat.

Peste 300 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de depresie, o cauza majora care conduce la dizabilitati. Peste 260 de milioane de persoane au tulburari anxioase. Un recent studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scaderea productivitatii din cauza depresiei si tulburarilor anxioase.

Conform studiilor sociologice, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in Romania, deoarece chiar si simpla consultare a unui medic psihiatru este privita deseori in mod negativ.

“Datele CNAS arata ca din totalul de 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat anul trecut de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, circa 440.000 – sub 5% – au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerative”, precizeaza CNAS intr-un comunicat de presa transmis de Ziua Mondiala Sanatatii.

Potrivit sursei mentionate, printre cele 14 programe nationale de sanatate curative derulate de CNAS se numara si cele care tintesc sanatatea mintala si anumite boli neurologice, dar si alte afectiuni care, netratate, pot avea consecinte neurologice, cum ar fi diabetul zaharat.

“Constienti de necesitatea cresterii accesului pacientilor la tratamentele specifice, am diversificat foarte mult programele nationale, am crescut nivelul finantarii acestora, si ne propunem ca in perioada urmatoare sa continuam dezvoltarea programelor mentionate. Totodata, ne propunem ca, in colaborare cu profesionistii din domeniu, sa perfectionam cadrul normativ existent, in scopul incurajarii diagnosticarii si tratarii cat mai timpurii a tulburarilor psihice si de comportament”, mai transmite CNAS.

La data de 10 octombrie se marcheaza Ziua mondiala a sanatatii mintale inca din 1992, de cand a fost stabilita de catre Federatia Mondiala pentru Sanatate Mintala (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creste gradul de constientizare si educare, la nivel mondial, in privinta sanatatii mintale.

Campania din 2017 are ca tema ”Sanatatea mintala la locul de munca”, potrivit site-ului wfmh.com, si porneste de la faptul ca mii de oameni cu probleme de sanatate mintala, din intreaga lume, sunt lipsiti de drepturile omului, fiind discriminati, stigmatizati, marginalizati, supusi abuzurilor emotionale si fizice de catre comunitatea in care traiesc.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Citu: Am avut rezultate bune, nu ne putem permite acum sa nu respectam regulile si restrictiile

156.000 de locuri noi la vaccinarea cu vaccin Pfizer/BioNTech, incepand cu 1 martie

Presedintele Consiliului European: Saptamanile urmatoare vor fi dificile in ceea ce priveste vaccinarea

AstraZeneca a transmis ca incearca sa livreze 40 de milioane de doze de vaccin catre statele UE pana la finalul lui martie

OMS: O persoana din zece care a avut Covid-19 prezinta simptome si dupa 12 saptamani