40% dintre copiii romani au carii, fiind predispusi la multiple alte afectiuni

07/08/2014

40% dintre copiii romani au carii, fiind predispusi la multiple alte afectiuni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/40-dintre-copiii-romani-au-carii-fiind-predispusi-la-multiple-alte-afectiuni/

sanatate-oralaSanatatea orala deficitara este si in ziua de azi una din problemele majore in Romania. In conditiile in care 40% dintre copiii romani sufera de carii, este evident ca educatia parintilor si copiilor despre sanatatea orala dar si accesul la servicii dentare sunt deficitare.

Un copil care are carii este de 12 ori mai predispus sa-si intrerupa activitatea

Raportul Aliantei pentru un Viitor fara Carii privind raspandirea cariilor dentare in Europa Centrala si de Est scoate in evidenta problemele de sanatate orala majore cu care se confrunta copiii din Romania.

“Afectiunea aceasta constituie, in continuare, o problema alarmanta in tarile Europei Centrale si de Est. In fapt, copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale”, dr. Georgios Tsakos.

La ce afectiuni sunt expusi pacientii care nu respecta igiena orala

Specialistii atrag atentia ca o sanatate orala deficitara poate agrava sau creste riscul unor afectiuni precum diabet, afectiuni respiratorii, boli cardiace, accident vascular cerebral, nastere prematura, greutate scazuta la nastere.

Conform studiului, cei mai multi romani care nu ajung la medicul dentist au parerea preconceputa conform careia “mai devreme sau mai tarziu, oricine va avea carii dentare”.

70% dintre pacientii care ajung o data pe an la medicul dentist sau chiar mai rar fac parte din mediul rural si au un nivel educational mai scazut.

Concluziile studiului arata ca pacientii romani ajung la dentist doar din cauza durerilor, si nu preventiv.

Persoanele care consitientizeaza intr-un grad mai ridicat necesitatea de a merge regulat la medicul dentist au varsta cuprins intre 18 si 34 de ani.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial