Stiri medicale

40% dintre copii prezinta tulburari ale somnului

Data ultimei actualizari: 14/03/2014

tulburari-somnZiua Mondiala a Somnului, 14 martie, este marcata in acest an prin sloganul “Somn odihnitor, Respiratie usoara, Corp sanatos”. Principalul obiectiv al evenimentelor organizate de Ziua mondiala a Somnului este de a atrage atentia asupra afectiunilor si riscurilor care pot surveni in cazul lipsei somnului, sau a unei afectiuni precum apneea in somn.

75% din persoanele cu boli depresive sufera de insomnie

Insomnia si hipersomnia afecteaza 75% dintre persoanele cu boli depresive.

In acelasi timp, sunt asociate cu o crestere majora a riscului de tulburari bipolare si boli depresive, conform precizarilor prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Fondatorul Sectiunii de Somnologie.

40% dintre copii pot prezenta o tulburare de somn

Lipsa somnului poate indica afectiuni importante atat la copii cat si la adulti.

“Intre 25% si 40% dintre copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilariei. Reducerea duratei de somn, un program de somn variabil si calitatea slaba a somnului pot duce la afectarea performantelor cognitive, cardiovasculare si metabolice”, a precizat dr. Mihaela Oros, presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti.

20% dintre accidentele rutiere sunt provocate de somnolenta

Lipsa somnului poate provoca accidente grave de circulatie, impactand nu doar viata celui care sufera de probleme ale somnului.
60% dintre soferii implicati in accidente rutiere prezentau riscul de a suferi de sindrom de apnee in somn.

Cum se manifesta somnolenta

Iluziile vizuale, euforismul crescut sau asumarea unor riscuri mai mari sunt principalele efecte ale lipsei somnului sau a tulburarilor de somn.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.