39 de molecule noi introduse in lista medicamentelor compensate si gratuite

07/12/2020
39 de molecule noi introduse in lista medicamentelor compensate si gratuite

39 de molecule noi introduse in lista medicamentelor compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/39-molecule-noi-introduse-in-lista-medicamentelor-compensate-si-gratuite/

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Executivul a aprobat Hotararea privind modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite si compensate cu un numar de 39 molecule inovative destinate pacientilor cu afectiuni oncologice, leucemii si limfoame, aplazie medulara, pacienti cu boli autoimune, afectiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienti cu transplant.

“Cele mai multe medicamente din cele introduse in lista, un numar de 29 denumiri comune internationale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor inclusi in programele nationale de sanatate pentru oncologie, tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA, programul national de boli neurologice, programul national de diabet zaharat, cel de boli rare si sepsis, programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic, tansplant renal, transplant combinat de rinichi si pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.”, transmite Ministerul Sanatatii.

“Continuam procesul de crestere a accesului pacientilor cu afectiuni cronice grave la tratamente de ultima ora prin extinderea listei de medicamente compensate si gratuite. Cele mai multe medicamente de ultima generatie introduse in lista sunt destinate pacientilor cronici tratati in cadrul programelor nationale de sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Hotararea de Guvern intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021 pentru medicamentele incluse neconditionat fara impact bugetar sau cu impact bugetar neutru si incepand cu data de 01.02.2021 pentru medicamentele incluse conditionat de incheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse neconditionat, dar cu impact bugetar.

Etichete: molecule noi, medicamente noi, lista medicamentelor compensate si gratuite

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: